De prachtige foto van twee primaten met een weelderige goudbruine vacht, een stompe neus en een blauw gelaat. Je hebt hem wellicht langs zien komen deze week, online of in de krant, want de gouden stompneusaap is te zien op de winnende foto van Wildlife Photographer of the Year 2018 Marsel van Oosten.

stompneusaap
De gouden stompneusaap (Rhinopithecus roxellana) is een bedreigde diersoort | Foto: Jack Hynes/Flickr

De Nederlandse fotograaf Marsel van Oosten won met onderstaande foto vorige week de Wildlife Photography Awards. Een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt in het Londense Natural History Musem. De enige Nederlander die ooit eerder de titel Wildlife Photographer of the Year won was Frans Lanting.


Gouden stompneusaap
De zeldzame apen op de foto zijn gouden stompneusapen, die leven in de steile en dichtbeboste bergwouden van China, waar het in de winter maandenlang kan vriezen. De dieren trekken alleen bij extreme sneeuwval de dalen in en daarom hebben ze een goed isolerende volle vacht om de gemiddelde wintertemperatuur van -5 C met uitschieters naar -30 C (!) kunnen doorstaan. De mannetjes hebben overigens veel langer haar dan de vrouwtjes.

stompneusaap
De gouden stompneusaap heeft een dikke isolerende vacht | Foto: screenshot video Massey University/YouTube

Hun dieet bestaat zomers uit bladeren en tijdens de barre omstandigheden in de winters leven ze van korstmossen en boomschors. Omdat ze zo hoog en ver weg in de bergen wonen is er niet heel veel onderzoek naar hun sociale gedrag in het wild gedaan. Hun basis familie bestaat in ieder geval uit een mannetje en vier vrouwtjes. In de zomer leven ze soms in groepen van 20 tot 30 dieren, maar in de winter kan de groep uitgroeien tot honderden dieren.

In 2012 deden onderzoekers van de Massey University van Nieuw-Zeeland onderzoek naar groepen gouden stompneusapen in China:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Status: bedreigd
Er leven in China nog vier soorten stompneusapen en alle vier de soorten worden met uitsterven bedreigd. Men schat dat er in het wild nog maar hooguit 4.000 gouden stompneusapen zijn. Hun leefgebied maakt plaats voor plantages, landbouw en woningen voor de explosief groeiende Chinese bevolking.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rowena Facee Schaeffer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.