In Haarlem is vrijdagavond een hond door oververhitting overleden. De viervoeter, een Franse buldog, was ondanks de tropische temperatuur achtergelaten in de auto. De eigenaar van het dier had een kiertje van het raam opengelaten, maar dat mocht niet baten.

hitte in auto
Een Franse buldog | Foto credit: Olis Olois / Foter / CC BY

De hond zat in een auto bij het Spaarne Gasthuis. Een passant zag dat de hond het enorm benauwd had en waarschuwde daarop de dierenambulance en de politie. Omdat de hond steeds benauwder werd besloot de melder de hond uit de auto te halen door het raam van de auto in te slaan.

Redding kwam helaas te laat voor de buldog. Na een reanimatiepoging overleed de hond ter plekke. De dierenpolitie is inmiddels een onderzoek gestart.

Lichaamstemperatuur stijgt snel
Ieder jaar krijgt de politie meldingen over honden die achtergelaten worden in auto’s en oververhit raken. Wanneer het buiten 24°C is, is het in een auto na een half uur al 43° C. De lichaamstemperatuur van de hond stijgt en het bloed wordt stroperig, zodat het niet meer goed kan worden rondgepompt. Een hond kan hieraan overlijden. Daarnaast is het wettelijk verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Het is een eigenaar verboden aan een dier de nodige verzorging te onthouden.

Temperaturen in auto - snikhete auto

Laat hond niet achter
Ook als de auto in de schaduw staat, kan een hond ernstig in de problemen raken. De dierenpolitie waarschuwt hondeneigenaren om hun honden (of andere huisdieren) bij hoge temperaturen niet in de auto achter te laten. Ook wordt er geadviseerd honden niet mee te nemen tijdens bijvoorbeeld boodschappen doen. Wanneer het iets langer duurt dan gepland, kan de hond in coma raken, ernstig letsel overhouden of nog erger.

Oververhitting
Als een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en ook braken. Hij is niet goed aanspreekbaar en oogt apathisch. Aanvankelijk kleuren de slijmvliezen in de bek van de hond en de tong donkerrood tot zelfs paars. Vaak treedt spierverslapping op en zakt een hond ineen. Door het extreme hijgen kan het dier bewusteloos of zelfs in coma raken. Is een dier al langer oververhit, dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw.

Wat te doen als u een hond in een auto ziet bij hoge temperaturen
Iedereen is verplicht om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Of dat nu gaat om een aangereden eend of een hond in een te warme auto: degene die niets doet maakt zich schuldig aan een overtreding. Zie je dus een hond in de problemen in een auto? Bel dan met 1-1-2 of met 1-4-4. De politie en dierenambulance zullen ter plaatse komen om de hond te bevrijden en de nodige hulp te geven.

Ten slotte: laat een hond nooit achter in een auto, óók niet met het raam een stukje open en óók niet in de schaduw!

Bron: RTL Nieuws ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.