De 54-jarige dierenhandelaar Willem P. uit Woerden is afgelopen donderdag veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk wegens illegale dierenhandel. Daarbij kreeg hij een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar en € 2.000,- boete. Tevens moet hij een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van € 10.000,- betalen.

Celstraf voor illegale dierenhandel
Wielewaal | Foto: Wikimedia Commons

De andere verdachten waarmee P. samenwerkte, een 37-jarige man uit Someren, een 65-jarige man uit Reuver en een 42-jarige man uit Stramproy zijn ook veroordeeld. Zo kreeg de man uit Someren 240 dagen cel, waarvan 129 dagen voorwaardelijk en moet hij een oude werkstraf van 120 uur alsnog gaan uitvoeren. De andere twee verdachten kregen beiden 180 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Ook kreeg één van hen nog een boete van € 350,-.

P. is  vervolgd voorde smokkel op grote schaal van (exotische) dieren, waaronder amoerpanters en andere katachtigen zoals lynxen, maar ook primaten als ringstaartmaki’s en vogels als de wielewaal, de Filipijnse dwergvalk en honderden agapornissen (dwergpapegaai).

Celstraf voor illegale dierenhandel
Ringstaartmaki | Foto: sannse [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Criminele organisatie
P. en de andere drie vormden een criminele organisatie die in allerlei dieren handelden en slimme constructies gebruikten om aan wilde vogels en beschermde dieren van over de hele wereld te komen. Zo deed de organisatie het voorkomen dat dierentuinen het uiteindelijke doel zouden zijn van de dieren. Ook werden allerlei andere regels misbruikt en overtreden.

In de bedrijfsloods van P. in Woerden waar de politie in 2012 een inval deed, werden toentertijd extreem veel dieren aangetroffen die onder zeer erbarmelijke omstandigheden werden gehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben P. en de zijnen honderdduizenden euro’s verdiend met hun illegale handel.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl