Volgens Landbouworganisatie LTO Nederland verwacht dat de komende tijd tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen gedood gaan worden.

fipronil
Photo Credit: mattbeckwith Flickr via Compfight cc

Een woordvoerder van LTO liet zondag weten dat er tot nu toe “enkele” honderdduizenden kippen zijn gedood:

”Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden’.’

Volgens LTO hangt de hoeveelheid kippen die uiteindelijk gedood zal worden voor een belangrijk deel van de bedrijven zelf af. De woordvoerder voegt toe:

”Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronilvrij en hoeven dan niet geruimd te worden.”

Volgens toxicologen kan de stof na 4 tot zes weken uit hun lichaam zijn en kunnen de eieren daarna gewoon weer gebruikt worden.

In Belgie wordt op dit moment onderzoek gedaan op 57 pluimveebedrijven naar de mogelijke besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil. Dit heeft Minister van Landbouw Denis Ducarme gisteren laten weten.

Zes dierenorganisaties protesteren vanmiddag bij twee pluimveebedrijven in Drenthe waar de kippen vergast gaan worden vanwege de fipronilcrisis. De 6 dierenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Levende Have, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Konijn in Nood en stichting Dierennood) maken zich sterk:

“De betoging heeft plaats omdat de kippen onnodig worden gedood.”

De betogers willen met hun protest getuige zijn van het feit dat de overheid en pluimveehouders deze dieren daadwerkelijk laten stikken.

“Deze kippen, slachtoffers van de massale bio-industrie, mogen niet vergeten worden. Wij vinden het niet normaal dat dieren als wegwerpartikelen worden behandeld.”

Uit de rechtszitting die afgelopen vrijdag door 5 dierenorganisaties was aangespannen tegen de Nederlandse overheid en de NVWA om het vergassen met een voorlopige voorziening te stoppen, blijkt dat zowel de overheid als de rechter het ruimen niet willen tegenhouden. De dierenorganisaties verduidelijken:

“De rechter en de overheid zien geen wettelijk beletsel om gezonde dieren dood te maken zonder een redelijk doel. De intrinsieke (eigen-) waarde die in de Wet dieren staat, wordt door hen geheel ontkend. Het vergassen van dieren is, in tegenstelling tot wat tijdens de zitting werd beweerd door de advocaat van de overheid, geen diervriendelijke methode. De kippen sterven een langzame en pijnlijke dood.”

De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat de overheid deze handelwijze gedoogt en ruimingsprotocollen goedkeurt, terwijl er alternatieven zijn.

Bron: NU.nl, Persbericht Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft, Konijn in Nood en Levende Have.

©AnimalsToday