Na een storm van protest heeft Arsenal-grootaandeelhouder Stan Kroenke opdracht gegeven om alle documentaires over trofeejacht terug te trekken van zijn tv-kanaal My Outdoors TV (MOTV). Dat meldt de Britse nieuwssite Mirror.

MOTV
Geen programma’s over trofeejacht meer op MOTV | Foto (bewerkt): Lord Mountbatten/Wikipedia

Recent werd bekend dat abonnementskanaal MOTV programma’s over trofeejacht in het aanbod ging opnemen. Hierin werden trofeejagers gevolgd die olifanten, leeuwen en andere bedreigde diersoorten voor hun plezier doodschoten. Volgens MOTV zou het gaan om ‘ethische jacht’ en was alles legaal, maar tegenstanders noemden de verheerlijking van het doden van deze majestueuze dieren van de wildernis misselijkmakend. Zelfs de Britse Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn had er geen goed woord voor over:

“Als een Arsenal-fan vind ik het walgelijk dat Stan Kroenke zich bezighoudt met zo’n brute, onethische en onnodige activiteit.”

Ook de bekende Britse televisiemaker en dierenactivist Chris Packham sprak zich met harde bewoordingen uit tegen MOTV, met termen als ‘psychopatisch’ en ‘walgelijk’.

Schrappen
De lijst met bekende namen die zich uitspraken tegen MOTV werd snel langer en ook een petitie is afgelopen dagen massaal ondertekend. Kennelijk heeft dit geholpen, want vandaag werd bekend dat MOTV de opdracht heeft gekregen om alle documentaires over trofeejacht uit het aanbod te schrappen:

“In de afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor een klein deel van het aanbod op MOTV, programma’s die alleen te bekijken zijn met een abonnement. Stan Kroenke heeft ons de opdracht gegeven om alles wat met de jacht op deze dieren te maken heeft te verwijderen in het kader van het algemeen belang.”

Wat dat ‘algemeen belang’ precies inhoudt wordt niet verder toegelicht, maar gezien de massale kritiek lijkt het er het meest op dat dit het belang van MOTV zelf betreft, dat het moet hebben van veel betalende kijkers. Ook werd al snel duidelijk dat de rel zijn uitwerking had op het aanzien van voetbalclub Arsenal, waarvan Kroenke 67 procent van de aandelen bezit.

Succes
Zelden heeft een actie tegen dierenleed zo snel zijn vruchten afgeworpen, waarmee weer eens is bewezen dat het tekenen van petities en massaal protest wel degelijk kunnen werken. MOTV heeft nu besloten om zich alleen nog toe te leggen op meer onschuldige vormen van vermaak buitenshuis en in de natuur. En dat lijkt ons een goed plan, want de enige ethische vorm van voor je plezier dieren schieten, zijn plaatjes met… een fototoestel.

Bron: Mirror ©AnimalsToday.nl Bart van Riel