Stan Kroenke, de man die 67 procent van de aandelen in voetbalclub Arsenal bezit, heeft op de Game Fair in Engeland zijn nieuwe tv-zender My Outdoor TV (MOTV) gelanceerd. De zender vertoont enkel jachtprogramma’s en moet de Netflix van de jachtwereld worden. In Amerika, waar Kroenke vandaan komt, is de zender al te zien.

Arsenal
Trofeejager met nijlpaard | Foto: Lord Mountbatten/Wikipedia

In de programma’s van MOTV worden voor het oog van de camera olifanten, leeuwen en andere kwetsbare dieren gedood. Zo neemt Jana Waller, professioneel jager, de kijker mee op reis tijdens haar jachttrips waarbij zij dieren met behulp van pijl en boog om het leven brengt. In een van de afleveringen schiet Waller een hartebeest (soort antilope) neer. Samen met haar gids John Faul wachten zij totdat het dier doodbloedt voordat ze het benaderen. Ondertussen zegt zij voor de camera, terwijl het hartebeest nog leeft:

“Het was een goed schot waarbij we zeker de lever en de longen hebben geraakt.”

Gelegaliseerd
MOTV zendt veel programma’s uit waarin jagers worden gevolgd op hun trofeejacht. Trofeejagen is  een (doorgaans) gelegaliseerde jacht op vooraf geselecteerde dieren, waarbij (delen van) het dode dier mee terug worden genomen naar het thuisland van de jager. Het is de tegenhanger van stropen, wat illegaal is.

Veel mensen uit de jachtwereld zeggen dat trofeejagen nodig is om zo bij te dragen aan het behoud van bedreigde diersoorten. Men is bereid veel geld neer te leggen voor de trofeejacht en dat geld kan weer in het behoud van de soortgenoten van de doodgeschoten dieren worden gestoken, zo wordt beweerd. Trofeejagen wordt daarom door de voorstanders ook wel ‘ethisch jagen’ genoemd.

Ziekmakend
Vanuit de dierenbeschermingswereld stuit dit echter op veel kritiek. Zij noemen de trofeejacht ziekmakend en onethisch. Een van de mensen die het niet eens is met het standpunt van de trofeejagers is Philippa King. Zij is werkzaam als COO voor The League Against Cruel Sports. Veel van het geld dat wordt opgehaald met trofeejagen wordt volgens haar helemaal niet besteed aan het behoud van bedreigde dieren, zo verklaarde ze tegenover The Times:

“We leven in een wereld waar de meeste mensen kunnen zien hoe wreed en schaamteloos trofeejagen is, en toch kiest de eigenaar van Arsenal ervoor om zijn zieke tv-zender in Engeland te lanceren. De meeste mensen zijn het er niet mee eens dat de trofeejacht op een of andere manier ethisch te verantwoorden is en studies hebben claims onderuitgehaald dat het grootste deel van het bloedgeld terecht komt bij het behoud van diersoorten. Ik weet niet op wat voor manier een idioot met een geweer tegenover een olifant een eerlijke zaak is. Meneer Kroenke zou de wereld een groot plezier doen door zijn zieke tv-zender uit de lucht te halen en zijn aandacht te vestigen op het helpen van dieren die hij zo graag afgeschoten ziet worden.”

Voor 9,99 dollar per maand kan de kijker zich abonneren op MOTV, waar naast jachtprogramma’s ook programma’s over geweren, vissen (onder dierenliefhebbers ook wel onderwaterjagen genoemd) en koken worden uitgezonden. In de kookprogramma’s wordt getoond hoe men zijn net geschoten wild kan bereiden.

Bron: Independent ©AnimalsToday.nl Lianne Raat