De werkgroep van de Partij voor de Dieren in Tilburg roept op tot een einde aan attracties met dieren op de Tilburgse kermis. Het tast het dierenwelzijn ernstig aan en is een “smet op een verder prachtig evenement” zo verklaart Peggy Cremers van de werkgroep.

einde aan attracties met dieren
Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

De jaarlijkse kermis in Tilburg de grootste van de Benelux en maakt bij drie attracties gebruik van dieren: ponyrijden, de reptielententoonstelling Jungle Life en Muizenstad.

Cremers:

“Dat levende dieren gebruikt worden voor vermaak, kan echt niet meer. (…) De gemeente Tilburg is bezig met een plan om de kermis te moderniseren. Dat lijkt ons een mooi moment om hiermee te stoppen.”

Niet van deze tijd
Een attractie als Jungle Life tast het dierenwelzijn aan en is simpelweg niet meer van deze tijd. Cremers:

“De reptielen kwijnen weg in een donkere, omgebouwde parkeergarage met kermisgebonk op de achtergrond. Ze horen daar niet thuis.”

Ook het ponyrijden moet van de Tilburgse kermis verdwijnen. Cremers:

“Ze moeten daar in dat lawaai uren staan of rondjes lopen op straat. Mensen beseffen niet dat het mentaal heel zwaar is voor de pony’s als er constant andere personen op klimmen. Bovendien krijgen kinderen zo het verkeerde idee dat dieren gebruiksobjecten zijn.”

Smakeloos
Tijdens Roze Maandag, een jaarlijks evenement voor de LHBTI-gemeenschap tijdens de eerste maandag van de tilburgse kermis, waren de hoeven van de pony’s voorzien van roze glitternagellak. Cremers:

“Smakeloos. Dat toont het gebrek aan respect aan.”

Verbod
In bijvoorbeeld België is op veel plekken al een verbod op ponyrijden op kermissen. Cremers hoopt dat de gemeente Tilburg dat goede voorbeeld zal volgen:

“We gaan dit voor de kermis van volgend jaar zeker onder de aandacht brengen.”

Een gemeentewoordvoerder verklaart dat er over de toekomst van dierenattracties nog geen beslissing is genomen:

“Maar het is absoluut een aandachtspunt en een onderwerp van gesprek. We zijn er alert op, want we willen zeker onze verantwoordelijkheid nemen als het gaat om dierenrechten.”

Bron: looopings ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor