In de Amerikaanse stad New York is eind vorige week meer dan twee ton ivoor tijdens een speciaal evenement in Central Park vernietigd. Hiermee wil New York een duidelijk standpunt innemen tegen de wildstroperij en illegale ivoorhandel.

New York
Het ivoor dat in New York werd vernietigd, kwam van 100 olifanten | Fotocredit: Arno Meintjes Wildlife Flickr via Compfight cc

Tijdens het evenement werd zo’n 7 miljoen euro aan ivoor, van Boeddhabeelden en kunstvoorwerpen tot juwelen, tot pulver vermaalt. Het ivoor behoorde ooit toe aan 100 verschillende olifanten. Olifanten die op gruwelijke wijze werden gedood, enkel voor hun slagtanden. Het bewerkte ivoor werd de afgelopen drie jaar in beslaggenomen tijdens undercoverwerk. 95 procent van het ivoor was gevonden in New York City zelf.

Verbod op ivoor
New York was in 2014 een van de eerste staten in Amerika die de verkoop, koop, handel in en distributie van ivoor van olifanten, mammoeten en neushoorns verbood. Inmiddels is er ook een ivoorverbod in New Jersey, Californië, Hawaï, Washington, Oregon en sinds dit jaar ook Nevada. En dit is hard nodig, want elk kwartier wordt er een Afrikaanse olifant gedood voor de ivoorhandel. Dit zijn er 96 per dag en dus meer dan 35.000 per jaar! Dit ondanks het wereldwijde handelsverbod dat sinds 1989 is ingesteld.

Duidelijke boodschap
Het was het tweede evenement in New York waar ivoor werd vernietigd. De eerste vond plaats op Time Square in 2015. En in 2013 werd ook in Denver een soortgelijk evenement gehouden. Volgens John Calvelli, werkzaam bij Wildlife Conservation Society, stuurt de actie een duidelijk signaal:

“Door ivoor te vernietigen middenin ’s werelds meest beroemde publieke park, stuurt New York een duidelijke boodschap aan stropers, handelaren en dealers die hun winkels proberen op te zetten in onze straten. We zullen het slachten van olifanten nooit accepteren. Niemand heeft een ivoren broche zo hard nodig.”

Bronnen: Washington Post, New York Times ©Animals Today Nadine van Wissen