Wegens ernstige dierenmishandeling onderzoeken Indiase rechters een verbod op olifantenritjes in de deelstaten Rajasthan en Goa. Deze populaire toeristenbestemmingen kwamen onder vuur te liggen nadat een petitie aandacht vroeg voor de erbarmelijke levensomstandigheden van de olifanten die voor de olifantenritjes gebruikt worden.

verbod op olifantenritjes
Olifantenrit naar Amber Fort | Foto: McKay Savage/Wikimedia

De petitie van het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre wees op het feit dat de olifanten vaak gemarteld worden door hun eigenaren om willoos te gehoorzamen en mensen op hun rug toe te laten. Er werden voorbeelden gegeven van de situatie rond Amber Fort, een populaire attractie voor toeristen op een berg, waar de olifanten de toeristen mee naar boven nemen. Volgens het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre is er veel mis met het welzijn van deze olifanten.

Vragen
De omstandigheden waaronder de olifanten gehouden worden hebben veel vragen opgewekt bij de rechters, die onderdeel uitmaken van het Hoger Gerechtshof van India. Zo blijkt dat 80 van de 130 olifanten die gebruikt worden voor olifantenritjes in Jaipur, het district rond de gelijknamige hoofdstad van Rajasthan, in privéschuurtjes gehuisvest zijn. Deze ruimtes zijn veel te klein en het ontbreekt aan alles om te voorzien in de basisbehoeften van de olifanten. Dit heeft als gevolg dat de dieren last hebben van ontstekingen, zwellingen op hun rug en tekenen van depressie.

De handtekeningenactie tegen de olifantenritjes was in het leven geroepen door advocaat Aparna Bhat, die de situatie als volgt omschrijft:

“Deze olifanten staan bloot aan onophoudelijke lichamelijke en psychische wreedheden en zijn gedwongen om te leven onder extreem armzalige omstandigheden. De dieren moeten aaneengesloten werken in de bloedhitte zonder dat ze toegang krijgen tot water om te drinken.”

Verwondingen
De ban op olifantenritjes zou mogelijk zijn omdat de wetgeving van India verbiedt dat de dieren op deze wijze behandeld worden. Naast de petitie is er ook een onderzoek gedaan door het Wildlife Rescue and Rehabilitation Centre waaruit bleek dat veel olifanten verwondingen hebben als gevolg van het feit dat ze voortdurend geketend zijn en geslagen worden. Ook dit is bij wet niet toegestaan in India.

De rechters hebben de overheden van Rajasthan en Goa vier weken de tijd gegeven om met een antwoord te komen op de aantijgingen. Gezien de glasharde bewijzen zou dit kunnen leiden tot een officieel verbod op olifantenritjes.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.