De afgelopen tien jaar hebben stropers in het nationale Minkébé National Park in Gabon meer dan 11.000 olifanten gedood. Het gaat om bosolifanten, de kleinste soort olifanten, die helaas door hun hardere en rechtere slagtanden bijzonder gewild zijn door illegale handelaren in ivoor.

Bosolifant met jong Gabon
Bosolifant met jong – Gabon

Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek van twee natuurbeschermingsorganisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met de regering van Gabon. Het schrikbarende aantal staat gelijk aan maar liefst twee derde van alle olifanten die in het park leefden.

Wereldwijd leven er naar schatting nog zo’n 100.000 bosolifanten. De helft daarvan woont in Gabon waar nog veel bossen zijn.

Met name in Azië neemt de vraag naar ivoor snel toe. Volgens natuurbeschermers is de deur wijd open gezet voor de illegale handel in slagtanden door de groeiende invloed en investeringen van China.

”Als wij de stroperij niet snel aanpakken, is de toekomst van de bosolifanten in gevaar”, aldus Lee White van het Gabonese overheidsorgaan dat toezicht op de nationale parken houdt.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl