Net zoals in Nederland is er ook een coronabesmetting gemeld op een boerderij met nertsen in Spanje. De regering van de autonome regio Aragón heeft de opdracht gegeven om bij nertsenfokkerij Secapiel in Teruel alle 92.700 aanwezige dieren af te maken.

nertsen
92.700 nertsen in Spanje geruimd vanwege corona | Foto: Dzivnieku briviba/flickr

Eind mei waren zeven van de veertien medewerkers van dit nertsenbedrijf besmet met het coronavirus. Inmiddels zijn de medewerkers genezen en gezond verklaard. Het virus dat waarschijnlijk van mens op dier is overgebracht, woekerde voort onder de nertsen. Op 13 juli jongstleden gaven de reeks van testresultaten aan dat 87% van de nertsen geïnfecteerd waren, aldus Joaquin Olona (raadslid van Landbouw Aragón). De overheid gaf de opdracht om alle 92.700 nertsen te vergassen om het risico van overdracht op mensen te voorkomen. Dit gebeurde met koolstofmonoxide en dioxidegas, dezelfde methode als gebruikelijk voor het doden van nertsen  voor hun pels. Een gruwelijke dood omdat nertsen semi-waterdieren zijn en in staat om langer hun adem in te houden. Recentelijk toonden Nederlandse videobeelden aan dat een nerts de vergassing overleefde.

Levende nerts tijdens ruiming bij afval gegooid (video)

 300.000 nertsen

Jaarlijks worden zo’n 300.000 dieren onder erbarmelijke omstandigheden vergast voor nertsenpelzen. Spanje is de zevende grootste producent van pelzen in Europa. De fokkerijen houden nertsen voor hun vacht om hiermee bont te maken. Een lijdensweg voor de dieren. In een You Tube- video van de Spaanse dierenbeschermingsorganisatie Igualdad Animal, is vastgelegd hoe de nertsen worden gehuisvest in zeer krappe verblijven.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




De beelden liegen er niet om. Te zien is hoe de nertsen opeengepakt zitten in gazen draadkooien. Krijsend van de pijn door de bijtwonden veroorzaakt door de hokgenoten tijdens gevechten. De dieren hebben etterende en bloederige wonden op hun lijf. Met afgebeten staarten, oren, pootjes en opengereten snuiten zitten ze opgesloten onder dieronterende omstandigheden. Totdat ze worden vergast voor bont.

In een aantal landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Kroatië is er een verbod op het fokken van pelsdieren. Slowakije, Noorwegen en België bouwen het af. In Nederland wordt geopperd om de sluiting van nertsenhouderijen te versnellen. Op 23 juni is in de Tweede Kamer de motie van de Partij voor de Dieren en de Partij van de Arbeid aangenomen, die het beroepsmatig fokken van dieren gevoelig voor het coronavirus verbiedt. Dit zou betekenen dat alle nertsenfokkerijen in Nederland snel moeten sluiten. Echter, minister Schouten en minister de Jonge voeren de motie niet uit.

Volgens de organisatie Humane Society International (HSI) kunnen de zogenaamde ‘bontfarms’ mogelijk fungeren als reservoirs voor coronavirussen en pathogenen, die weer overdraagbaar zijn op de mens. Voor de pandemie gaf HSI al aan dat uit haar gegevens bleek dat de pelsdierhouderij in het verval is geraakt als gevolg van een dalende vraag. Grote modemerken gaan ondertussen voor bontvrije kleding. Bekende merken zoals Prada en Jean Paul Gaultier zijn al bontvrij, al heeft laatstgenoemde recentelijk aangeven wellicht weer bont te gaan gebruiken als de traceerbaarheid wordt verbeterd. Andere pelsvrije modehuizen zijn Michael Kors, Gucci, Armani en Hugo Boss.

#GNvdD: Prada Group stopt met bont

Biologische bommen

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft medio juni in een brief aan de Spaanse ministers Ribera, Illa en Planas gevraagd om de nertsenfokkerijen in Spanje onmiddellijk te sluiten. Omdat het ‘biologische bommen’ zijn vanwege het risico voor de menselijke gezondheid en de ernstige ecologische impact van deze fokkerijen. Volgens Laura Moreno Ruiz, biodiversiteitsfunctionaris bij het WFF Spain, heeft Spanje nu nog slechts 38 pelsdierfokkerijen. In de jaren tachtig waren er meer 300 en sinds 2011 staat dit diersoort op de lijst van invasieve uitheemse soorten.

Zorgt Covid-19 voor een verbod of vroegtijdige sluiting van de nertsenfokkerijen in Spanje? Dit geluid wordt wel afgegeven. Niet alleen voor de gezondheid van de mens. Te meer om een halt te roepen aan de gruwelijkheden die de nertsen moeten ondergaan in hun korte leven op een nertsenfokkerij.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman