Dinsdag 7 juli is in Gemert (NB) de twintigste nertsenfokkerij met coronabesmetting geruimd, waarbij de nertsen zijn vergast. Animal Rights filmde hoe een nog levende nerts uit een categorie 1 afvalcontainer werd gevist, waar het dier net met een shovel in gedumpt was. Het betrof de container met besmette ‘dierlijke bijproducten’, waarvan geacht wordt dat de nertsen dood zijn na de vergassing.

levende nerts
Een nog levende nerts wordt uit de container van het destructiebedrijf gevist | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Erwin Vermeulen van Animal Rights over de vastgelegde misstanden tijdens de nertsenruiming:

“Wij gaan er vanuit dat dit een regelmatig terugkerend verschijnsel is. Vergassing is niet alleen een verschrikkelijke dood, maar ook een ineffectieve methode. Dat zien we ook bij de verdoving van varkens in slachthuizen.”

Het is dus de vraag hoe vaak dit voorkomt, want de ruimingen vinden afgeschermd van de buitenwereld plaats:

“Wij denk dat dit de werkelijke reden is dat de NVWA de pers de mogelijkheid onthoudt om de ruimingen in beeld te brengen. Het is een illusie dat je honderdduizenden dieren ‘humaan’ kan afmaken.”

Bekijk de schokkende beelden hieronder:
.

.
Levende nerts tussen vergaste soortgenoten

De beelden tonen hoe een bak vol dode nertsen wordt gestort in een afvalcontainer van destructiebedrijf Rendac. Een man bovenop de container krijgt vervolgens een vangnet aangereikt waarmee hij een nog levende nerts opschept. De persoon onderaan de container neemt het net met spartelend dier aan en voert het af. Vermoedelijk voor nog een ronde in de gaskar. Erwin Vermeulen:

“Onze vrees voor verschrikkelijk lijden van de dieren bij het ruimen wordt nu bewaarheid. Stel je voor dat je na bijna gestikt te zijn in de gaskar, levend tussen de lijken van je familieleden ligt en met hen in een afvalcontainer wordt gegooid. Om daar vervolgens weer uitgevist te worden voor nog een ronde in de gaskar. Dit is onvergefelijk.”

Gemert

Het gaat om het bedrijf aan de Scheiweg 100 in Gemert met een vergunning voor 12.000 ‘fokteven’. Met de in april en mei geboren jongen zal hier nu het vijfvoudige aantal opgesloten zitten. Het bedrijf is, evenals nummer 105 aan de overkant van de weg, in handen van Nertsenfokkerij De Ruiter BV. De locatie op nummer 105 met 7400 ‘fokteven’ en hun jongen werd maandag geruimd als het 19e met corona besmette bedrijf.

Een ander opvallend punt dat Animal Rights dinsdag in Gemert waarnam was de laksheid met betrekking tot de coronamaatregelen. Verschillende vergassers wandelden zonder mondbescherming langs de nertsenkooien, een gaskar vol nertsen voortduwend. Bij het omkleden werd geen enkele acht geslagen op de anderhalve meter afstand.
.

.
Moties genegeerd

Op 23 juni werden door de Tweede Kamer meerdere moties aangenomen voor het versneld uitfaseren van de nertsenfokkerij, in plaats van te wachten op het verbod per 1 januari 2024. Ministers Schouten en De Jonge weigeren echter voorlopig de wil van de meerderheid in de Kamer uit te voeren.
.

  • Lees ook:

#GNvdD: Kamer stemt voor versneld einde nertsenfokkerij!

.
Bronnen:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.