Foto"CAS International

Op maandag 5 en woensdag 7 december hebben voorstanders en tegenstanders van het stierenvechten respectievelijk hun argumenten gepresenteerd aan het Congres van Mexico Stad. De argumenten van de vertegenwoordigers van dierenwelzijnsorganisaties vóór een verbod werden goed ontvangen door de parlementsleden.

De Mexicaanse collega’s van Comité Anti Stierenvechten (CAS) hebben uitgebreid verslag gedaan in het Congres: ze hebben video’s, foto’s en onderzoeken gepresenteerd die de aard van de stier tonen en het leed tijdens het stierengevecht weergeven. Ook werd er uitgebreid gesproken over het verbod op het stierenvechten in Catalonië en de toekomst van de stierenvechtarena in Mexico Stad, met als voorbeeld het hergebruik van de arena Las Arenas in Barcelona: in deze arena bevindt zich sinds maart 2011 een commercieel centrum met winkels, musea, bioscopen en sportfaciliteiten (zie hier een video van het huidige Las Arenas). Een vergelijkbaar hergebruik van de arena in Mexico Stad zou het verlies van banen in de stierenvechtindustrie ten gevolge van een verbod compenseren.

Victor Hirales van Derecho sin Fronteras is een bioethicus die tegenover het Congres de natuurlijke aard van de stier uitgebreid heeft weergegeven. Ook heeft hij uitgelegd wat voor een effect het transport en de mishandelingen in de arena op de stier heeft. Met deze presentatie werden de argumenten van stierenvechtliefhebbers weerlegd, zoals bijvoorbeeld het idee dat de stier van geboorte af agressief zou zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is: de stier is zelfs schuw en zal eerder weglopen van mensen dan de aanval inzetten.

Gustavo Larios van AMEDEA MANT heeft de parlementsleden een petitie overhandigd die getekend is door dierenbeschermers uit verschillende landen. Ook heeft hij hen diverse studies aangeboden die het leed van de stieren aantonen én uitslagen van polls gehouden in 2009 en 2011 die aangeven dat minder dan 10% van de bevolking van Mexico Stad tegen een verbod op het stierenvechten is.

Volgens parlementslid Lizbeth Rosas hebben de vertegenwoordigers van dierenwelzijnsorganisaties meer en overtuigendere argumenten gepresenteerd dan de stierenvechtliefhebbers. Er wordt verwacht dat er op het verbod gestemd zal worden nog vóór het einde van 2011. CAS International is voorzichtig in haar enthousiasme tot de stemming daadwerkelijk tot een verbod heeft geleid.

Bron: CAS International