Het gebeurt helaas te vaak: een vogel sterft omdat het dier nietsvermoedend tegen de wieken van een windmolen vliegt. Gelukkig lijkt daar nu een oplossing voor te zijn. Noors onderzoek toont definitief aan dat het helpt om één van de wieken zwart te verven.

Zwarte wiek windmolen helpt echt tegen vogelaanvaringen
Zwarte wiek windmolen helpt echt tegen vogelaanvaringen | Foto: publiek domein

Zes maanden terug schreven wij over de treurige dood van de lammergier Angèle. Hij was onderdeel van een herintroductieprogramma in Frankrijk en voorzien van een GPS-tracker. Daarom kon Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation zien dat er iets goed mis was. De gier kwam in botsing met een Nederlandse windmolen en vond zo de dood:

“Dit had voorkomen kunnen worden door het treffen van technische maatregelen.”

Dat spoorde de Vogelbescherming aan om te pleiten voor een grootschalig veiligheidssysteem. Daarvoor zou gebruik gemaakt kunnen worden van de uitkomsten van het onderzoek van het Norwegian Institute for Nature Research. Daaruit blijkt dat de vogelsterfte door botsingen met wel 70 procent afneemt als één van de wieken zwart wordt geverfd. Ecoloog Roel May zegt hierover:

“Ons onderzoek focuste zich voornamelijk op de zeearend, maar we zagen ook dat bijvoorbeeld de torenvalk en andere kleine vogels gebaat waren bij de verf.”

Dit zijn roofvogels die op relatief grote hoogte vliegen en al zwevend niet gemakkelijk van koers wijzigen. Het probleem zit hem vooral in de uiteinden van de wieken. Deze draaien met zo’n 250 km per uur:

“Daarom biedt een lik verf uitkomst; dat geeft de wieken meer contrast, zodat ze beter opvallen.”

Zwarte wiek windmolen helpt echt tegen vogelaanvaringen
Foto: publiek domein

Experiment

In Groningen wordt nu samen met elektriciteitsbedrijf RWE en zes provincies uitgezocht of deze tactiek in Nederland ook werkt. Aan zeven turbines in het windmolenpark Eemshaven zal een zwarte wiek toegevoegd worden. Het is nog afwachten of het experiment hier resultaat zal hebben. Zo verschilt het landschap van het Noorse en zijn er ook vogels die ‘s nachts trekken. Daarvoor zou een nog effectiever cameradetectiesysteem beter toegepast kunnen worden. Dit vermindert de vogelsterfte tot wel 80 procent. In Zeeland is al een dergelijk systeem. Detectoren zorgen ervoor dat de windmolens stoppen met draaien als er grote roofvogels aankomen. Maar angst voor energieverlies houdt een brede toepassing van dit systeem nog tegen.

Zwarte wiek windmolen helpt echt tegen vogelaanvaringen
Hopelijk bieden zwarte wieken uitkomst | Foto: publiek domein

Het experiment met de zwarte wiek gaat drie jaar duren en zal zo’n 600.000 euro kosten. Hopelijk biedt dit uitkomst. Door de overgang van fossiele brandstoffen op windenergie zullen er de komende jaren alleen maar meer windmolens bijkomen, dus maatregelen om vogellevens te sparen kunnen niet snel genoeg doorgevoerd worden.

Bronnen:

Vogels vliegen zich dood tegen windturbines

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap