Vijftig van de 147 tijgers die leven in de beruchte tijgertempel in Thailand zouden deze week overgebracht worden naar natuurreservaten en parken. Helaas is er nog geen zekerheid over het lot van de dieren.

Tijgertempel
Tijgertempel | Foto: MichaelJanich [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
De tijgertempel bevindt zich in de provincie Kanchanaburi, ongeveer 120 kilometer van Bangkok en is al jaren één van de meest omstreden attracties van Thailand. De tempel is ook bekend als Wat Pa Luangta Bua Yannasampanno en zou, volgens de Boeddhistische monniken die de tempel runnen, een veilige, beschermde opvanglocatie zijn voor in beslag genomen tijgers. Maar de tempel is al jaren omstreden. De tempel zou niet eens over de noodzakelijke vergunningen beschikken om tijgers te mogen houden.

Omstreden attractie

De tempel is een pretpark geworden voor betalende toeristen. De tijgers worden uitgebuit voor commerciële doeleinden en zouden volgens dierenbeschermers en natuurorganisaties helemaal niet goed verzorgd worden, maar juist in slechte omstandigheden verkeren. Al jaren zijn er beschuldigingen van dierenmishandeling door de monniken. En ook wordt de tempel verdacht van illegale dierenhandel en het uitvoeren van slechte en onwettige fokprogramma’s met de dieren. En toch is deze plek al jarenlang een van de drukstbezochte toeristische trekpleisters van Thailand. Elke dag komen busladingen bezoekers naar de tempel om met de tijgers op de foto te gaan, met een tijger of welpje rond te lopen (aan de ketting) en tijgers te aaien.

Ernstig dierenleed

De tijgers lijken volgens sommige bezoekers gedrogeerd; de dieren zijn heel loom en tonen geen enkele levenslust. Wanneer ze niet hoeven op te draven voor toeristen, liggen de dieren met een korte ketting aan een boom of worden in kleine betonnen kooien gehouden. Al jaren beweren dierenbeschermers en oud-werknemers van de tempel dat de tijgers mishandeld worden. Ook worden de dieren slecht gevoed en ontbreekt het aan goede veterinaire zorg. Maar de tempel is een goudmijn. De geschatte inkomsten van de onderneming zouden zo’n drie miljoen dollar per jaar bedragen.

Hoop voor de tijgers?

Deze week verscheen het bericht dat na langdurig overleg vijftig van de 147 in de tempel verblijvende tijgers zouden worden overgebracht naar natuurreservaten. Helaas is dat tot nu toe nog niet gebeurd. Volgens de abt van de tempel waren de dieren er nog niet aan toe om te vertrekken. Inmiddels  zijn er nieuwe beschuldigingen van betrokkenheid bij illegale handel door de tempel. Volgens National Geographic heeft de tijgertempel toestemming gegeven voor handel van tijgers met een commerciële kweker in Laos in 2004. Grensoverschrijdende handel in levende tijgers is verboden op grond van CITES, een internationaal verdrag met betrekking tot wilde dieren waarvan Thailand een van de ondertekenaars is.

Bron: News.thaivisa.com ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema