Dringend hulp is er nodig voor de reuzenpanda’s YaYa en LeLe. Deze dieren verblijven in de Amerikaanse dierentuin Memphis Zoo en verkeren in diepe crisis. Ze zijn ondervoed en er wordt slecht voor ze gezorgd. Dierenorganisaties en pandaliefhebbers hebben hun krachten gebundeld om YaYa en LeLe uit hun hel te verlossen.

reuzenpanda's
Ondervoede reuzenpanda’s in Memphis Zoo hebben hulp nodig (petitie) | Foto: Panda Voices

Petitie voor beter leven

Non-profit dierenorganisatie In Defence of Animals (IDA) heeft samen met Panda Voices de missie om YaYa en LeLe zo gauw mogelijk naar China te krijgen voor hun welverdiende pensioen. Hiervoor hebben zij een petitie in het leven geroepen. Over de hele wereld hebben inmiddels meer dan 87.000 mensen de petitie getekend op de site Charge.org. Op de site van IDA uiten mensen hun bezorgdheid over het welzijn van de reuzenpanda’s.

Fleur Dawes, directeur communicatie IDA:

“Iedereen die de webcam van Memphis Zoo bekijkt, kan zien dat deze panda’s in crisis verkeren. We verzoeken Jim Dean, directeur van Mephis Zoo om de marteling van LeLe en YaYa te stoppen en hen terug te sturen naar China waar ze met goede verzorging weer gezond kunnen worden en waar ze geschikt voedsel krijgen en een goed leven hebben zoals panda’s dit zouden moeten hebben.”

 

In een statement van Panda Voice zegt vertegenwoordigster Vera Yevseeva:

“De panda’s zijn in extreem slechte conditie en hebben dringend hulp nodig. Breng beide panda’s terug naar China, dat is het enige verantwoordelijke dat gedaan kan worden voor de gezondheid van deze panda’s. En als dank voor de bijna twee decennia die ze in deze dierentuin doorbrachten.”

Niet fotogeniek

Pandaliefhebbers over de hele wereld hebben zich via verschillende sociale mediaplatforms afgevraagd hoe het gesteld is met de reuzenpanda’s die al op wat oudere leeftijd zijn. YaYa is 21 jaar oud en LeLe 23. Echter kunnen ze nog heel wat jaren meegaan omdat panda’s gemiddeld tussen de 25 en 35 jaar oud worden. De recordleeftijd van een panda is zelfs 38 jaar oud. Desondanks dat er veel navraag is gedaan door bezorgde pandaliefhebbers, hebben zij altijd hetzelfde antwoord van de dierentuin ontvangen:

“De reuzenpanda’s zijn gezond en gewoon niet ‘fotogeniek’.”

Onnatuurlijk gedrag

Hoewel de dierentuin geheimzinnig doet over het welzijn van de reuzenpanda’s, is hun slechte toestand duidelijk te zien op foto’s van bezoekers. Bovendien is de gebrekkige situatie waarin ze verkeren ook zichtbaar op de pandawebcam van de dierentuin. Beide dieren hebben ondergewicht, eten zeer weinig, en vertonen duidelijke tekenen van stress, wat ook bekend staat als zoochosis: een mentale en fysieke gedragsstoornis van (wilde) dieren in gevangenschap.

YaYa heeft sinds 2008 een parasietinfectie. Ze heeft een groot deel van haar vacht verloren en slaapt de hele dag. Herhaaldelijk is er bij YaYa kunstmatige inseminatie (KI) toegepast met miskramen als gevolg. In 2012, na drie miskramen, werd de volgende KI – nog in hetzelfde jaar -uitgevoerd.

LeLe, het mannetje, heeft zwaar ondergewicht en lijkt gebitsproblemen te hebben. De vraag is of de dierentuin dit niet wil of kan behandelen. Een van de belangrijkste oorzaken voor het slechte gebit is vermoedelijk de slechte kwaliteit van de bamboe die ze krijgen. Daarnaast eten ze hier te weinig van. De panda wordt niet voor niets een bamboebeer genoemd.

https://twitter.com/JoosGeerts/status/701278994776379392

Een ander probleem is het buitensporig kooien. Een veel geziene beeld van LeLe is dat hij op een rots zit en met zijn tong speelt, een typisch teken van mentale stress veroorzaakt door andere onderliggende problemen. Ook een tekort aan de benodigde verrijking in zijn kooiomgeving zorgt voor stress. Daarnaast is bekend dat YaYa slechts vier keer naar buiten mocht in een periode van vier weken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide panda’s herhaaldelijk stereotiep gedrag vertonen, waaronder zelfverminking.

reuzenpanda's
Ondervoede reuzenpanda’s in Memphis Zoo hebben hulp nodig (petitie) | Foto: Pixabay

Kop in het zand

Memphis Zoo geeft taal nog teken op alle reacties van zowel de pandaliefhebbers op social media als de dierenorganisaties. De dierentuin verwijdert zelfs ongewenste reacties. In de statement van Panda Voice staat vermeld:

“Memphis Zoo blijft ons blokkeren op hun social media en posten zij updates met oud beeld- en videomateriaal. We blijven vragen dat ze de juiste medische behandelingen, verrijking, basisbehoeften en goed voedsel geven aan hun panda’s die zij in gevangenschap houden. Uiteraard vergelijken wij de beelden van diverse pandawebcams van dierentuinen verspreid over de wereld. In vergelijking met andere gevangen panda’s, is de stress en ondervoeding van de Memphis Zoo-panda’s zo duidelijk zichtbaar.”

Volgens de organisaties krijgen Chinese instituten moeilijk contact met Memphis Zoo. De huidige eigenaren van YaYa en LeLe, Beijing Zoo en Shanghai Zoo, geven beiden te kennen dat ze nagenoeg zelden respons ontvangen van Memphis Zoo. In augustus bracht de dierentuin Beijing Zoo een officiële mededeling waarin ze hun bezorgdheid uitte over YaYa. Beijng Zoo en de Chinese Association of Zoological Gardens (CAZZG) vroegen Memphis Zoo om de juiste basisverzorging aan de panda’s te verstrekken. Ook dat de panda’s het hele jaar de beschikking moeten hebben over goede kwaliteit bamboescheuten en dat de mijten behandeld dienen te worden. Als reactie hierop gaf Memphis Zoo toe dat het tekort schoot in het voeren van bamboescheuten en vroeg vervolgens om publieke donaties voor de basisbehoeften van de reuzenpanda’s. Tot heden heeft de dierentuin nog geen mededelingen gemaakt over de mijtenbehandeling.

Slechtste dierentuinen

Ida heeft een lijst van werelds slechtste dierentuinen opgesteld. Memphis Zoo staat op de achtste plaats en heeft al vele malen tekortgeschoten in goede verzorging en onderhoud van hun dieren. Dawes:

 “Memphis Zoo kan de publieke verantwoordelijkheid niet voor altijd omzeilen. Wij zijn vastbesloten een eind te maken aan al het lijden en de vermijdbare sterfgevallen in de dierentuin van Memphis en gerechtigheid te krijgen voor de dieren die daar zijn gestorven. Wij dringen bij het publiek op aan om de druk op de ketel te houden door onze petities te ondertekenen en te delen.”

Teken de petitie

YaYa en LeLe, die al sinds 2003 in Memphis Zoo verblijven, hebben recht op een goede oude dag. Teken de petitie en vraag de directeur van de dierentuin om deze panda’s veilig naar China te brengen. In dit land heeft men de middelen en kennis om de reuzenpanda’s in hun basisbehoeften te voorzien. YaYa en LeLe verdienen een comfortabele plek waar zij hun laatste jaren vredig kunnen slijten.

Teken de petitie hier!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman