De Spaanse hoofdstad Madrid is afgelopen donderdag begonnen met het afschieten van 12.000 monniksparkieten, ook wel Argentijnse papegaaien genoemd. De gemeente handelt hiermee mogelijk in strijd met haar eigen verordening ter bescherming van het stedelijk milieu, waarin deze praktijk uitdrukkelijk wordt verboden.

monniksparkieten
Madrid start met doodschieten van 12.000 monniksparkieten | Foto: Photo by Jene Yeo on Unsplash

Afgelopen donderdag verschenen op social media beelden van een vrouw die met haar mobiele telefoon vastlegt hoe twee mannen met luchtgeweren vogels doodschieten. Vervolgens filmt ze hoe de mannen de lichamen van de gedode Argentijnse papegaaien oprapen terwijl ze roept “kijk naar de lijken van de papegaaien”. Uiteindelijk leidden deze beelden tot veel commotie en kritiek.

Populatiebeheersing

De burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, verdedigde vervolgens het plan van de gemeente Madrid om het aantal monniksparkieten in de stad te verminderen. Sinds enkele jaren staat deze exotische vogelsoort opgenomen in de Spaanse catalogus van exotische, invasieve soorten. Bovendien hebben de vogels zich de laatste jaren flink vermenigvuldigd. Ze zijn intussen in grote aantallen te vinden in de parken van de Spaanse hoofdstad. Voor de inheemse fauna, zoals mussen, kunnen ze een bedreiging vormen. Er is sprake van voedselconcurrentie en strijd om het territorium. Daarnaast bestaat het gevaar van vallende nesten, die normaal 40 tot 50 kilo kunnen wegen. Soms bereiken ze zelfs een gewicht van 200 kilo.

Volgens de burgemeester is het plan door de regionale regering goedgekeurd en toegestaan voor uitzonderlijke situaties. Echter, anderzijds bestaat er een tegenstrijdige verordening ter bescherming van het stedelijk milieu. Volgens Ignacio Benito, gemeenteraadslid voor Milieuzaken van de socialistische partij PSOE, wordt het afschieten van de vogels uitdrukkelijk verboden in deze verordening.

Sergio Garcia Torres, de directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenbescherming in Spanje, bekritiseerde het afschieten van de vogels op zijn facebookpagina:

“Er bestaan ethische en alternatieve manieren om dierenpopulaties onder controle te houden. Behalve dat het wreed is, is het weinig operationeel, het zal niet nuttig zijn om de papegaaienpopulatie onder controle te houden. Ons wetsvoorstel zal voorrang geven aan de ethische controle van deze papegaaienpopulaties. Wij hebben de gemeenteraad van Madrid, nog vóór deze regering, onze hulp aangeboden voor het starten van ethische beperkingsprojecten voor papegaaienpopulaties, en zullen dat blijven doen. Doden lost populatiebeheersing niet op.”

Invasieve exoot

De monniksparkieten zijn door mensen meegebrachte invasieve exoten – net als in onze grote steden de halsbandparkieten – maar de vrolijke groene vogeltjes zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld van Madrid weg te denken. In de stad wordt de uit Zuid-Amerika geïmporteerde vogelsoort door velen beschouwd als een kleurige vrolijke noot, terwijl anderen klagen over hun lawaai en agressieve gedrag.

https://twitter.com/jeannettekim57/status/1397556011951665154

Volgens Miguel Ángel Hernández, woordvoerder van milieu-organisatie Ecologistas en Acción zijn er ethische alternatieven voor het doodschieten van de vogels. Er bestaan namelijk vangmethoden om de dieren levend te vangen. Hierna kunnen de dieren in opvangcentra leven en verzorgd worden tot ze een natuurlijke dood sterven. Bovendien is het verwijderen van eieren uit nesten een goed alternatief dat al toegepast wordt in andere steden, zoals Barcelona. Hernández:

 

“Natuurlijk zijn er alternatieven. Een ander ding is de discussie tussen economie en ethiek.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer