Aanstaande vrijdag staat het eerste stierengevecht in Mallorca gepland sinds twee jaar. Maar het is nog onzeker of het stierengevecht door zal gaan. De stierenvechtarena voldoet niet aan de nieuwe wetgeving en de gemeente heeft nog geen groen licht gegeven voor het stierengevecht.

stierenvechten
Terugkeer stierenvechten Mallorca onzeker | Foto: Pixabay

Verbod

De Spaanse deelstaat De Balearen verbood in 2017 diverse elementen van het stierengevecht waardoor deze onuitvoerbaar werd, zoals het doden en verwonden van de stier en het gebruiken van paarden. Het Spaanse Constitutioneel Hof verklaarde in december 2018 verschillende artikelen binnen deze wet ongrondwettelijk.

Andere elementen van de wet bleven na oordeel van het Constitutionele Hof staan zoals het onderwerpen van de stierenvechters en stieren aan een dopingtest en een verbod op de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot de stierengevechten. De arena moet ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers én beschikken over een operatiekamer, voorwaarden waar de huidige arena niet aan voldoet en waar bouwwerkzaamheden voor nodig zijn. Een inspectie vanuit de gemeente zal het gebouw moeten controleren maar deze heeft nog niet plaatsgevonden. Amper de dag vóór het stierengevecht is dus niet duidelijk of deze door zal gaan. De organisatoren hebben voor vrijdag een speciaal evenement aangekondigd om het 90-jarig bestaan van de arena te vieren.

Mocht het stierengevecht doorgaan dan zal het Comité Anti Stierenvechten in Mallorca protesteren en zien wat er tijdens het stierengevecht gebeurt.

Mallorca Sense Sang

Jarenlang werkte het Comité Anti Stierenvechten intensief aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens deze campagne. De campagne kon rekenen op brede steun vanuit de bevolking van de Balearen.

Persbericht Comité Anti Stierenvechten