Op IJsland stelt de veterinaire autoriteit een onderzoek in, nadat een dierenorganisatie gruwelijke beelden vrijgaf waarin drachtige paarden ernstig worden mishandeld voor het verkrijgen van hun bloed. De beelden werden gemaakt op een aantal van de zogenaamde ‘bloedboerderijen’ in het land, en zijn aanleiding voor een stevige oproep aan de Europese Commissie de productie én import van het vruchtbaarheidshormoon PMSG verkregen uit het merriebloed te verbieden.

Drachtige paarden zwaar mishandeld voor hun bloed in IJsland
Drachtige paarden zwaar mishandeld voor hun bloed in IJsland | Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation & Tierschutzbund Zürich/YouTube

IJsland, Argentinië en Uruguay zijn de enige drie landen ter wereld waar boeren op zogenaamde ‘bloedboerderijen’ bloed van drachtige merries mogen aftappen. Merries op deze boerderijen worden puur gehouden voor hun bloed. Het bloed van drachtige merries bevat het hormoon PMSG, wat Europese veehouders gebruiken om de vruchtbaarheid van koeien, varkens, geiten en schapen te verhogen. Door het bloed af te tappen wordt het hormoon verkregen; een lucratieve business. Het biotechbedrijf Isteka ehf, gevestigd in Reykjavik, verdient volgens dierenorganisaties Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich (AWF/TSB) die de beelden naar buiten brachten, miljoenen met de verkoop van dit hormoon.

IJsland telt 119 bloedboerderijen. Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich deden twee jaar onderzoek naar deze gruwelpraktijken in IJsland en publiceerden de schokkende video Land of the 5,000 Blood Mares (helaas enkel na inlog en ID-check op YouTube te bekijken, conform Europese wetgeving):
.

Veulens worden geaborteerd

‘Land of the 5000 Blood Mares’ laat de omstreden praktijk van bloedwinning bij merries zien, op een aantal van de 119 IJslandse bloedboerderijen. Met grof geweld worden de drachtige dieren naar de plek gedreven waar hun bloed wordt afgetapt. Daar worden ze in de box vastgezet aan alle kanten, hun hoofd op een onnatuurlijke manier naar boven, en met een dikke naald in hun hals gestoken. De dieren vertonen extreme stress. Sommige dieren raken zo in paniek, dat ze zich bijna verhangen. In een periode van 10 weken wordt er bij elk paard ongeveer 40 liter bloed afgetapt. Omdat het hormoon alleen in het begin van de dracht kan worden verkregen, worden veel veulens geaborteerd, zodat de merries twee keer jaar kunnen worden bevrucht. De merrie als bloedmachine.

Drachtige paarden zwaar mishandeld voor hun bloed in IJsland
Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation & Tierschutzbund Zürich/YouTube

Ook koeien en varkens slachtoffer

Eerder kwamen schokkende beelden van bloedboerderijen in Argentinië en Uruguay naar buiten, maar de Europese vee-industrie gaat gewoon door met het gebruik van het vruchtbaarheidsverhogende PMSG, waar inmiddels ook synthetische alternatieven voor bestaan. Overigens is het gebruik van PMSG of het alternatief überhaupt een zieke handelswijze; door het gebruik van vruchtbaarheidshormonen volgen zwangerschappen elkaar snel op en krijgen moederdieren amper tijd om te herstellen. Varkens krijgen steeds grotere nesten met als gevolg een hogere biggensterfte. Het paard is niet het enige slachtoffer in het gebruik van PMSG. Koeien en varkens worden in de huidige vee-industrie als (re)productiemachines geëxploiteerd, totdat ze zijn opgebruikt en worden afgevoerd naar de slacht.
.

Kabinet wil paardenmiddel uit bloedboerderijen nu ook weren

Europese Commissie aan zet

De Animal Welfare Foundation dringt er, samen met een coalitie van internationale dierenwelzijnsorganisaties, waaronder het Nederlandse Dier&Recht, bij de Europese Commissie op aan de invoer en productie van het hormoon PMSG te verbieden. In oktober dit jaar steunde een meerderheid in het Europese Parlement een voorstel tot een verbod, nu is het de hoogste tijd dat de Europese Commissie in actie komt. Volgens Inga Saeland, leider van Flokkur Folksins (Volkspartij), moet er een einde komen aan deze gruwelijke industrie:

“Deze bloedmerrie-industrie is op zijn zachtst gezegd een gruwelijke vorm van landbouw. Wij zouden veel liever landbouwers helpen omschakelen naar totaal iets anders. De praktijken die we bijvoorbeeld in deze video zien, zeggen alles wat gezegd moet worden.”

Sealands partij vraagt om een landelijk verbod op bloedboerderijen. Ook dierenrechtenadvocaat Árni Stefán Árnason wil een verbod op de bloedmerrie-industrie. Hij reageert geschokt op de beelden:

“We zien een man rondlopen met een stomp voorwerp en de merries slaan om ze in de bloedafnamehokken te krijgen. Op de beelden zie je honden de paarden opjagen en bijten. Een van de merries in de video voelt zich zo slecht, dat ze uiteindelijk neervalt en alleen bij haar hoofd blijft hangen. Ze is drachtig of pas bevallen; een medewerker slaat haar.”

Drachtige paarden zwaar mishandeld voor hun bloed in IJsland
Foto: screenshot video Animal Welfare Foundation & Tierschutzbund Zürich/YouTube

Petitie

Ben je het ermee eens dat er een verbod moet komen op de import én de productie van dit hormoon in Europa? Teken dan de petitie van stichting Dier&Recht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl