Het Openbaar Ministerie gaat nog twee verdachten vervolgen wegens de mishandeling van dierenarts Saskia van Rooy. Het gaat om twee vrouwen uit de familie van twee andere verdachten die worden vervolgd in de zwanendriftzaak.

mishandeling
Knobbelzwaan | Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De praktijk van het zwanendriften kwam eerder dit jaar vol in de aandacht na een uitzending van EenVandaag, waarin schokkende beelden werden getoond van zeer ernstige misstanden. Er werden zelfs strafbare feiten gepleegd door drifters die zich onaantastbaar waanden.

Saskia van Rooy, dierenarts, legde twee jaar lang deze misstanden vast op film. Daarbij werd ze zelf tot drie keer toe ernstig mishandeld door zwanendrifters. Zo poogde zwanendrifter c.q. pluimveeslachter Herman van E. vorig jaar met zijn auto Van Rooy aan te rijden. De dierenarts kon ternauwernood voorkomen dat ze over de kop sloeg en in een sloot terechtkwam.

Zie hier een fragment waarop te zien is hoe Van Rooy wordt belaagd door de zwanendrifters.

sitestat

Een aantal andere zwanendrifters werd al eerder gedagvaard. Zij moeten op vrijdag 5 november voor de strafrechter verschijnen.

Zwanendrifters knippen bij hun zwanen een stuk vleugelbot af zodat ze niet meer kunnen vliegen (het zogenaamde leewieken) en laten ze aan hun lot over in de natuur. Als in het voorjaar de jongen uit het ei komen worden de zwanen met veel geweld gevangen om ook de jonge zwaantjes te kunnen leewieken. In het najaar is het oogsttijd en worden de jongen opnieuw gevangen voor de verkoop. De minister verbood het driften van zwanen voor vlees, dons en veren destijds met een overgangsperiode van 10 jaar. Daarna volgde nog 5 jaar ontheffing. Toen in 2013 het verbod eindelijk inging waren zwanendrifters overgestapt op het verhandelen van de dieren als siervogel. Dat was in de wet nog steeds toegestaan. In februari hebben inwoners van het Groene Hart 13.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer, om ook aan deze vorm van zwanendriften een einde te maken.

Bron: EenVandaag.nl ©PiepVandaag.nl