De wolf is in Frankrijk zijn leven niet meer zeker. Schapenboeren in het land willen de dieren bejagen omdat zij hun kuddes soms aanvallen. De wolf was uitgeroeid in Frankrijk en is eindelijk terug, maar moet nu dus opnieuw vrezen voor zijn leven.

Wolven in Frankrijk
©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

In 2014 werden 8.500 schapen door wolven gedood in de regio’s Hautes-Alpes en Alpes-de-Hautes-Provence. Dit jaar zal het aantal vermoedelijk nog hoger liggen. Maar de wolf is essentieel voor een goede balans in de natuur. Het is een beschermde soort in het kader van de Berner Conventie en het Europees recht. Jagen is verboden, maar beperkte, gerichte ruimingen zijn toegestaan. Bovendien worden boeren gecompenseerd voor elk schaap dat wordt gedood.

Gezwicht voor de druk
Toch willen boeren nu de jacht openen op de wolven. Jagers proberen inmiddels de wolven op te sporen in de gebieden waar ze gezien zijn. Boeren en herders zetten de staat onder druk om jagers in te zetten. Vier dagen lang protesteerden de boeren, ze ontvoerden zelfs korte tijd het hoofd van een nationaal park in de Alpen, en ze kregen hun zin. De Franse overheid zwichtte en versoepelde, ondanks dat het in strijd is met het EU-recht, de jachtregels om de veehouders tegemoet te komen. Dit leidde tot grote woede en onbegrip bij wolvenbeschermers. Natuurlijk zijn er tegenstrijdige belangen. Het is logisch dat de boeren en herders niet gelukkig zijn met de aanvallen op hun kuddes, maar het moet toch mogelijk zijn om te zorgen dat de wolven, die na zo’n lange tijd terug zijn in deze regio’s, hier ook kunnen leven.

Aanpassen
Vanaf de vroege jaren 1990 zijn de wolven terug in Frankrijk. De schatting is dat er inmiddels ongeveer 300 wolven in het land leven. Eerder dit jaar werd ook een wolf gezien in de omgeving van Parijs. Niet vreemd, volgens wolvenkenners; de wolven zoeken naar eten en zullen zich met hun roedel verspreiden op zoek naar voedsel. De wolf past zich zeer goed aan aan zijn omgeving. Het dier kan beter ruiken en horen dan de mens en kent de omgeving beter. Dingen die de wolf leert en onthoudt, geeft hij door aan zijn nakomelingen, zodat zij zich aan kunnen passen aan hun veranderende leefomgeving. Wolvenbeschermers zullen naar de Europese Commissie stappen, om te proberen de wolf opnieuw te beschermen.

Bronnen: BBC, De Morgen ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.