Boniface Matthew Mariango, met zijn toepasselijke bijnaam ‘Shetani’ (de Duivel), werd op 29 oktober gearresteerd in Dar es Salaam, Tanzania. Hij en zijn bendes worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden olifanten in Afrika.

ivoorsmokkelaar
Door de arrestatie van Mariango zijn Afrikaanse olifanten hopelijk iets veiliger | ©Burrard-Lucas Wildlife Photography

De National and Transnational Serious Crimes Investigation Unit (NTSCIU) Task Force in Tanzania heeft in een maand tijd twee zeer belangrijke kopstukken in de illegale ivoorhandel gearresteerd. Een kleine maand geleden werd de Chinese Yang Feng Glan, ‘de Ivoorkoningin’ gevangen genomen en afgelopen donderdag werd, na een achtervolging van een jaar, Boniface Matthew Mariango, ‘de Duivel’, ingerekend. Volgens de task force beheert Mariango maar liefst vijftien criminele stroperij en ivoorsmokkelsyndicaten en opereerde hij jarenlang vanuit Burundi, Zambia, Mozambique en het zuiden van Kenia. Hij zou gearresteerd zijn dankzij een tip van een informant.

Andrea Crosta, oprichter van Elephant Action League en WildLeaks is opgetogen over de arrestatie en noemt de task force NTSCIU ‘de hoop voor olifanten en voor Tanzania’.

“Deze arrestatie betekent een nieuwe doorbraak in de inspanningen van Tanzania tegen stroperij en smokkel, wat ook gevolgen heeft voor de buurlanden.”

Beide arrestaties zijn vastgelegd door een undercover filmcrew en worden gebruikt voor de documentaire ‘Ivory’ die momenteel in productie is en in 2016 wordt verwacht. Deze film belicht strijd tegen stroperij en smokkelaars in Afrika en Azië.

Hopelijk helpt de arrestatie van Mariango het tij te keren ten gunste van de Afrikaanse olifant. Uit een recente telling bleek dat de olifantenpopulatie in de periode van 2009 tot 2014 door stroperij angstwekkend gedaald is, van 109.051 naar 43.330 dieren. In slechts vijf jaar tijd is bijna 60% van de olifanten in Tanzania gedood.

Het is echter nog de vraag welke straf Mariango en Glan te wachten staat; ze zijn nog niet berecht. In een recente rechtszaak, waarbij een beruchte olifantenstroper en zijn bende werden gearresteerd door partners van African Wildlife Foundation, zijn de criminelen op borgtocht vrijgelaten. Hierna verdwenen ze direct. Door de inzet van de speciale task force lijkt het de Tanzaniaanse autoriteiten echter menens te zijn.

Natuurbeschermers schatten dat dagelijks zo’n 96 olifanten worden gedood voor hun ivoor. Nadat de dieren zijn afgeslacht en hun slagtanden uit het gezicht zijn gehakt, wordt het ivoor Afrika uit gesmokkeld, meestal naar Azië, om als nutteloos ornament te dienen.

Bronnen: Elephant Action League, TakePart ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde