Burgers uit het Groene Hart gaan dinsdag 27 februari een petitie met meer dan 13.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer. In de petitie wordt opgeroepen om het uit de middeleeuwen stammende zwanendriften zo snel mogelijk definitief te verbieden.

treinverkeer zwanendriften
© Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Hans Beck, woordvoerder van de werkgroep Stop het Zwanendriften:

“Wie in het Groene Hart zwanen ziet overvliegen heeft veel geluk”.

Het merendeel van de zwanen in het gebied is namelijk eigendom van een zwanendrifter. Deze knipt bij zijn zwanen een stuk vleugelbot af zodat ze niet meer kunnen vliegen (het zogenaamde leewieken) en laat ze aan hun lot over in de natuur. Als in het voorjaar de jongen uit het ei komen worden de zwanen met veel geweld gevangen om ook de jonge zwaantjes te kunnen leewieken. In het najaar is het oogsttijd en worden de jongen opnieuw gevangen voor de verkoop.

De petitie, die te vinden is op www.stophetzwanendriften.nl wordt gesteund door landelijke dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Dierenbescherming, World Animal Protection, de Stichting
VIER VOETERS en Faunabescherming, maar ook door regionale dierennoodhulporganisaties, dierenambulances en vogelopvangcentra. Beck:

“Veel mensen vinden het onbestaanbaar dat dit anno 2015 in Nederland nog voorkomt en terecht, want het is een wrede praktijk, die ernstig dierenleed veroorzaakt. Dat heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden al 20 jaar geleden vastgesteld.”

Geleewiekte (maar ook jaarlijks gekortwiekte) zwanen hebben volgens de werkgroep, vooral ’s winters problemen om voedselrijke en ijsvrije plekken te vinden en worden dan vaak verzwakt en vermagerd bij een dierenopvang binnengebracht.

De minister verbood het driften van zwanen voor vlees, dons en veren destijds met een overgangsperiode van 10 jaar. Daarna volgde nog 5 jaar ontheffing. Toen in 2013 het verbod eindelijk
inging waren zwanendrifters overgestapt op het verhandelen van de dieren als siervogel. Dat was in de wet nog steeds toegestaan.

Beck:

“Zwanendrifters hebben dus ruim 15 jaar de tijd gehad om hun bedrijf af te bouwen. Dat lijkt ons meer dan genoeg.”

De petitie kan nog tot maandag ondertekend worden. Wil je de petitie tegen het zwanendriften ook ondertekenen? Klik dan hier.

Persbericht werkgroep Stop het Zwanendriften