De vossenjacht wordt in Luxemburg volledig verboden. Dat heeft premier Xavier Bettel vorige week bekendgemaakt. Alleen in dorpen en steden mogen vossen nog met vallen gevangen worden, mits daar reden toe is. Het jagersverband en de landbouwsector zijn razend over het besluit en dreigen met een vossenplaag. De voorstanders halen opgelucht adem.

vossenacht
Vulpes vulpes | Keven Law

Als de vossenjacht stopt zou ‘de vossenpopulatie wel eens kunnen verdubbelen of verdrievoudigen’, zo menen de tegenstanders van het verbod. Ze noemen het besluit ‘onverantwoord’ en wijzen op de mogelijkheid dat vossen ziekten overbrengen op spelende kinderen. Jagers klagen vooral dat de vossen het op weidevogels en hun nesten voorzien zouden hebben en noemen het afschieten daarom ‘dierenbescherming’.

Evenwicht
De voorstanders van het Luxemburgse vossenjachtverbod zijn blij met het besluit van de politiek. Zij zeggen dat in Duitsland is gebleken dat het afschieten van vossen geen of nauwelijks invloed heeft op de weidevogelstand. Ook wordt de kans om door uitwerpselen van vossen ziek te worden kleiner geacht dan het winnen van de lotto. Bovendien komt hondsdolheid niet voor in Luxemburg. Het argument dat afschot nodig is om de vossenstand te reguleren wordt van de hand gewezen, omdat na verloop van tijd vanzelf een natuurlijk evenwicht ontstaat.

Opinie
Hoe de vossen zich in een land als Luxemburg gaan ontwikkelen is een kwestie van afwachten. Het land heeft voldoende bosgebieden om de vos zijn gang te laten gaan. Maar waar mensen zijn is voedsel, zowel in de stad als op het platteland, en dat weten vossen ook. Het is te hopen dat een eventuele botsing tussen mens en vos geen incidenten oplevert, want de publieke opinie in Luxemburg is de vos goed gezind.

In Nederland geldt in principe een afschotverbod voor vossen, maar een aantal provincies staat de jacht toe om vermeende schade aan pluimvee terug te dringen. In Friesland en Flevoland mogen de jagers zelfs lichtbakken inzetten om de vossen te lokken en dood te schieten.

Bron: Wort ©PiepVandaag.nl