Slecht nieuws vanuit Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse minister voor Milieubescherming Edna Molewa wil namelijk  de handel in neushoornhoorn gaan legaliseren. Dit radicale voorstel verrast dan ook vriend en vijand.

Neushoornhoorn
Foto: Thomas Hawk via Compfight cc

De (neushoorn)stroperij en illegale handel van dierlijke attributen schreeuwt om onmiddellijke actie. In Zuid-Afrika werden vorig jaar alleen al 668 dieren gedood door stropers. Milieubeschermers vrezen dat in 2016 er meer neushoorns gedood zullen worden dan dat er geboren gaan worden. De hoorn van neushoorns zijn van hoge waarde in Azië, waar men gelooft dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. De hoorn levert stropers dan ook grof geld op.

Volgens minister Molewa heeft de overheid in Zuid-Afrika er alles aan gedaan de neushoorn te redden, maar tot nog toe geen succes geboekt. In de Zuid-Afrikaanse krant ‘Mail & Guardian’ legt zij het voorstel uit.

“Het probleem dat we hebben is gebaseerd op de wet van vraag en aanbod. Elke dag verliezen we meer neushoorns. We hebben alles gedaan binnen ons macht en het heeft niet gebaat. We denken de druk te kunnen verlichten door op een gecontroleerde manier de handel aan te pakken.”

Adjunct-directeur van het ministerie voor Leefmilieu Fundisile Mketeni probeert Molewa’s uitspraken enigszins te nuanceren. “We hebben nog niet beslist hoorn te gaan verkopen, we zeggen alleen dat we erover moeten praten. Alle alternatieven worden besproken, maar deze optie lijkt een taboe te zijn. We zeggen alle andere opties geprobeerd te hebben en daarom moeten we beginnen praten over deze optie.”

De gemengde boodschap zorgt echter voor onrust bij milieuverenigingen. Zij vinden dat Zuid-Afrika een gevaarlijke boodschap stuurt naar Aziatische landen die, zoals bijvoorbeeld Vietnam, zullen profiteren van de legalisatie. Zo wijzen de verenigingen naar een eerder debacle over olifantenivoor, waarbij een éénmalige verkoop van in beslag genomen voorraden leidden tot meer stroperijen.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk