Aan de kust van het Indonesisch eiland Madura strandden eerder dit jaar 52 grienden. De Indonesische autoriteiten laten nu weten dat longschade, honger en desoriëntatie de oorzaak van de stranding zijn geweest. Het Indonesische ministerie van Visserij heeft opgeroepen om vaker autopsies op aangespoelde walvissen en dolfijnen uit te voeren om de oorzaak van strandingen beter te begrijpen.

grienden
Grienden stranden massaal in Indonesië door honger | Foto: Pixabay

Slechts één van de 52 grienden overleefde de stranding. Zeezoogdierexperts noemen watervervuiling, extreme weersomstandigheden en scheepvaartactiviteiten vaak als mogelijke oorzaak van de vele strandingen van walvissen en dolfijnen aan de kust van Indonesië. Ook kunnen de zeezoogdieren vast komen te zitten in visnetten. De Ocean Health Index score van het land is 65 van de 100. “We hebben een doorbraak nodig om dit te verbeteren’’, aldus Haeru Rahayu, directeur-generaal van het ministerie van Visserij.

Doodsoorzaak

Het is niet de eerste keer dat er grienden aanspoelen in Indonesië. Het land heeft de langste kustlijn van Azië en dient als een belangrijke verblijfplaats en trekroute voor tientallen walvisachtigen. De 52 grienden, ook wel traanvissen genoemd, leven in kolonies. De groep volgt meestal de leider en verzamelt zich soms om een gewond dier binnen de kolonie. Dat kan de reden zijn voor een massale stranding. De leider van de groep, een vrouwtje, zou volgens de experts gestorven zijn aan beschadigingen in de longen en door honger. Ook uitputting en uitdroging werden gerapporteerd als doodsoorzaak bij de andere gestrande walvissen.

Whale Stranding Indonesia geeft aan dat er vorig jaar meer dan 70 zeezoogdieren zijn aangetroffen op het strand. Vorig jaar spoelde een 29 meter lange blauwe vinvis aan en in 2018 een potvis. De doodsoorzaak is niet officieel vastgesteld, maar bewoners vonden bijna 6 kilo aan plastic items zoals slippers en tassen in de maag van de dode potvis.

Aangespoelde walvis: 115 plastic bekers en 2 teenslippers in maag

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom