Twee flamingo´s uit een Utrechts filiaal van het tuincentrum Intratuin zijn overgebracht naar Dierenpark Amersfoort. Tot deze beslissing kwam de eigenaar van het filiaal naar jarenlang kritiek omwille het dierenwelzijn en de dood van een van de exemplaren van het tentoongestelde trio. Daarbij besloot hij eveneens de drie grote gekleurde papegaaien uit het centrum weg te doen.

Utrechtse Intratuin
Flamingo´s weg uit Utrechtse Intratuin | Foto: publiek domein

In de jaren ´70 importeerde het tuincentrum de Chileense flamingo´s Kwik, Kwek en Kwak. Sindsdien heeft het trio altijd ter decoratie in een Utrechts filiaal van Intratuin geleefd. De flamingo´s stonden tentoongesteld in een kleine ruimte met een tropisch interieur binnen het tuincentrum. Drie ara´s Fleur, Gerard en Sam deelden de ruimte met ze.

Kritiek

De afgelopen jaren is er steeds vaker kritiek geuit op het houden van deze dieren in een dergelijk onnatuurlijke omgeving. Dierenwelzijnsorganisaties benadrukten de dieronvriendelijke omstandigheden waarin de flamingo´s verkeerden. Ook House of Animals vroeg bezoekers het tuincentrum te boycotten zo lang de flamingo´s er verbleven.

Flamingo’s levende decoratie in Utrechtse Intratuin, oproep tot boycot

Weerstand

Ben Jongerius, eigenaar van het tuincentrum, gaf in een interview met het Algemeen Dagblad in 2020 toe dat het houden van flamingo´s wellicht niet meer van deze tijdsgeest was, maar wilde het trio in eerste instantie toch niet overplaatsen. Met de Dierenbescherming zou hij hebben afgesproken de situatie opnieuw te bekijken als een van de dieren zou komen te overlijden. Jongerius:

“In het verleden heb ik met de Dierenbescherming afgesproken dat als één flamingo overlijdt, de dieren verplaatst gaan worden.”

Dierenpark Amersfoort

Vorige maand stierf Kwik, waarna Jongerius besloot Kwek en Kwam een nieuw onderkomen te geven. Daarom zijn de flamingo´s overgebracht naar Dierenpark Amersfoort. Daar zullen zij na een periode van quarantaine in een diervriendelijke omgeving van hun laatste jaren kunnen genieten. Nu de flamingo´s zijn vertrokken uit het tuincentrum, gunde de eigenaar ook de ara’s een nieuw thuis. Deze zijn overgebracht naar een privé-opvang.

Animals Today had contact met Saskia Oskam van de Partij voor de Dieren Utrecht over het besluit van het tuincentrum:

“Eindelijk is het zover: dierenbeschermers zoals PvdD Utrecht en vele bezoekers van Intratuin vroegen al jaren om een verhuizing van de flamingo´s naar een beter onderkomen. (Exotische) dieren horen niet thuis in een tuincentrum. We hopen dat de flamingo´s een beter leven krijgen in Dierenpark Amersfoort. We zien natuurlijk veel liever flamingo´s in het wild, maar dat is voor deze dieren helaas geen optie. Ook zijn we blij dat de ara´s zijn verhuisd uit het tuincentrum. We hopen wel dat ze de ruimte krijgen bij de particulier waar ze naartoe gaan en dat er niet met ze wordt gefokt. Intratuin heeft de goede keuze gemaakt, al is het in onze ogen wat laat.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools