Ondanks herhaaldelijk protest van bezorgde bezoekers verblijven in een Utrechts filiaal van Intratuin al zo’n dertig jaar drie flamingo’s en een ara in een vaak troosteloos genoemd verblijf. De dieren zouden goed worden verzorgd, maar toch vragen velen zich af of er voor deze vogels geen alternatief mogelijk is. De eigenaar zou dit echter tegenhouden en daarom roepen AnimalsToday en House of Animals op tot een boycot van het filiaal van Intratuin aan de Koningsweg in Utrecht.

Intratuin
Een ondiep badje met een potsierlijk strandtafereel op de achtergelegen afscheiding | Foto: screenshot video Bevrijd de Flamingo!/YouTube

De flamingo was de trend van 2019. Een tijdje waren flamingo’s in je huis of tuin zo populair dat elk zichzelf respecterend tuincentrum ze verkocht. Was het als standbeeld, kandelaar of wandversiering voor boven je tuinbank, je kon het zo gek niet bedenken of er was een flamingo-versie van. Maar één tuincentrum was deze trend wel heel ver vooruit, zo’n dertig jaar om precies te zijn. Intratuin aan de Koningsweg in Utrecht gaat een stap verder dan het plaatsen van een roze nepperd bij de ingang; zij houden drie levensechte exemplaren.

Decoratie of dierenleed?

De vogels die Kwik, Kwek en Kwak zijn gedoopt, verblijven samen met een ara al tientallen jaren in het tuincentrum. Bezoekers van het centrum reageren wisselend, maar zo nu en dan laait de discussie over het welzijn van de dieren flink op. Zo ook halverwege juli, toen Jeroen Wienen een ontzette reactie op Twitter plaatste. Hij trekt bij het zien van de kleine huisvesting van de vogels in twijfel of Intratuin iets om de natuur geeft en roept het bedrijf op om voor een diervriendelijke oplossing te zorgen. Onderstaand het bericht van Jeroen Wienen:
.

.
Het bericht van Jeroen krijgt ondersteuning van veel andere Twitteraars, waaronder actrice Georgina Verbaan. Op de foto die Wienen maakte van het verblijf, dat bestaat uit een ondiep badje met een potsierlijk strandtafereel op de achtergelegen muur, reageert ze kort maar krachtig:
.

.
Wachten op de dood

Verschillende keren eerder werd er geprotesteerd tegen het houden van de flamingo’s als decoratie in een winkel. In 2009 was er zelfs het plan om de vogels naar Dierenpark Amersfoort te verhuizen. Uiteindelijk ging dat niet door en inmiddels, 11 jaar later, leven de dieren er nog. Volgens een bordje bij het verblijf heeft Intratuin met de Dierenbescherming afgesproken dat hun situatie opnieuw zal worden bekeken wanneer een van de dieren komt te overlijden. ‘Waarom daarop wachten?’ is de vraag van velen die onbeantwoord blijft.

In 2017 plaatste het kanaal Bevrijd de Flamingo! onderstaand filmpje op YouTube:
.

.

Verhuizen niet mogelijk, of toch?

Kritiek op de situatie wordt beantwoord middels het eerdergenoemde bordje vol taalfouten. De tekst suggereert dat de dieren het nu naar hun zin zouden hebben:

“Wij wonen hier al een hele tijd en er word goed voor ons gezorgd, het is voor ons niet mogelijk om naar een ander plekje te verhuizen. De dierenbescherming en Intratuin hebben met elkaar afgesproken dat als er een van ons dood gaat er daarna word gekeken of wij het nog naar ons zin hebben, zo niet gaan we kijken of verhuizen toch niet beter is.”

Een wonderlijke redenatie, waarin eerst wordt gemeld dat verhuizen niet mogelijk is, maar dat dit, zoals gezegd, na de dood van één van de dieren wellicht toch noodzakelijk is. Twitteraar Fred Steenbergen laat zich echter niet met een kluitje in het riet sturen:

.
Dat de situatie (terecht) controverse oproept blijkt wel uit de tekst onderaan het bordje, waarin wordt gebedeld om vooral klant te blijven bij de gewraakte vestiging van Intratuin:

“Maar wij hopen natuurlijk dat wij U hier nog lang en met veel plezier mogen bewonderen, en U ons natuurlijk.”

Ook hier wordt opnieuw gesuggereerd dat de flamingo’s het in hun beperkte omgeving naar hun zin zouden hebben en er zelfs ‘veel plezier’ aan beleven.

flamingo's in het wild
Wilde flamingo’s | Foto: publiek domein

Boycot Intratuin aan de Koningsweg

Wij, AnimalsToday en House of Animals, roepen iedereen op om dit filiaal van Intratuin aan de Koningsweg 87 in Utrecht te boycotten* zolang er niet wordt gewerkt aan een oplossing. Karen Soeters van House of Animals:

“Het wachten op de dood van één van de dieren om dan pas in actie te komen en hun (gebrek aan) welzijn opnieuw te beoordelen is ten hemel schreiend en zou ieders verontwaardiging moeten opwekken. Geef gehoor aan dat gevoel en geef geen geld meer uit in dit filiaal van Intratuin.”

*Let op: Intratuin werkt volgens de franchiseformule, dus andere filialen zijn niet medeverantwoordelijk voor de situatie aan de Koningsweg in Utrecht.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl