De olietanker Exxon Valdez veroorzaakte op 24 maart 1989 een enorme milieuramp toen het aan de grond liep bij Bligh Reef, aan de zuidkust van Alaska. De tanker was geladen met ruwe olie en voer vanaf Valdez, Alaska, zuidwaarts door de Prince William Sound. Ruim 42 miljoen liter ruwe olie kwam in zee terecht. De 1.900 kilometer lange kustlijn van Alaska raakte zwaar verontreinigd en een grote ecologische ramp was het gevolg.

Zeeotter met jong - Exxon Valdez
Zeeotter met jong | Foto: Wikimedia Commons

Naar schatting stierven 580.000 zeevogels, 5.500 otters en talloze robben en zeeleeuwen. Nu bijna op de kop af 25 jaar geleden is er dan eindelijk weer goed nieuws te melden. De zeeotters van Prince William Sound hebben zich als populatie hersteld tot gelijkwaardig aan hoe die was voor de ramp, blijkt uit onderzoek van het US Geological Survey.

Onderzoeksbiologe Brenda Ballachy zegt:

“Hoewel de tijd die nodig is voor herstel per soort behoorlijk varieert, laat ons werk zien dat het herstel van soorten, die gevoelig zijn voor de effecten van een olieramp [zoals Exxon Valdez], tientallen jaren kan duren.”

Na de ramp vonden vooral veel volwassen dieren van middelbare leeftijd, in termen van een otterleven, de dood. Dit patroon is inmiddels weer veranderd naar de natuurlijke loop en ook hoe het was voor de ramp. Namelijk minder sterfte en een jong overlijden of juist een heel oud.

Bron ©PiepVandaag.nl