“Wij willen een puppy, die kun je nog vormen”. Ik hoor dit vaak. Vaker dan mensen beseffen wat ‘vormen’ inhoudt:

  • Korte en doorbroken nachten voor het zindelijk maken;
  • Heel veel uurtjes opletten en bijsturen om bijvoorbeeld te voorkomen dat de nieuwe bank als knaagje voor doorkomende tandjes wordt gebruikt;
  • Rust creëren en het gezin aansturen om overprikkeldheid en najagen van kinderen te voorkomen;
  • Vele uren in de regen op een donker hondencursusveld;
  • Vertwijfeling en radeloosheid als die uren voor niets lijken tijdens de puberteit;
  • Spanning in het gezin als de hond toch echt goed uit moet, terwijl iedereen druk is.

Kortom: eindeloos veel puppy- en puberperikelen.

Puppy - vormen
Foto: -=RoBeE=- / Foter / CC BY-ND

“En een wat oudere hond, zou die ook bij je kunnen passen?”, vraag ik dan. Meestal volgt daarop een rap “nee”. “Nee”, want dan zit je met zulke hoge kosten. Een oudere hond is vaker ziek, is de gedachte.  Ik heb dat nooit begrepen. Als je een puppy neemt, is deze op een dag toch ook oud. Dan moet je die kosten toch ook dragen? Plus alle kosten uit de eerdere jaren en van kapot gegeten bankstellen, uitgegraven planten, etc, etc.

“Nee”, want aan een oudere hond hecht je je niet meer zo. Een onwaarheid, zo blijkt uit navraag bij adoptanten van oudere honden. Niets zo aandoenlijk als een oudere hond die uit wandelen mag en bokkensprongen maakt als een jong blaadje. Of als een oudere hond die zijn pretbek opzet en je uitdaagt voor een spelletje. Pensionadapret is levensvreugde puur sang! En niets zo goed voor een hechte band als een hond die op jou gericht is. In plaats van op actie en soortgenoten, zoals de meeste jongere honden.

De rust van een oudere hond past veel mensen perfect. De pensionada is gepensioneerd van tomeloze energie voor ongewenst gedrag en (soms!) van eindeloze wandelingen. Maar niet minder in voor pret! De pensionada is de ene keer helemaal opgevoed en heeft de andere keer een rugzakje. Een rugzakje dat gevormd is bij mensen die het dier als puppy namen. Om het te vormen.

Ik ben niet tegen het nemen van een pup. Ik ben vóór het nemen van de juiste beslissing. Een puppy is veel werk. Een oudere hond verdient een kans. Zoek je een hond? Kies dan voor de hond op gedrag en karakter. Laat hem niet links liggen (in het asiel zitten) omdat hij geen puppy meer is. Kies doordacht voor puppyperikelen, maar liever nog voor pensionadapret!

En het feit dan dat een oudere hond je eerder verlaat? Ja. Dat is een goed argument. Het verdriet over het afscheid kan relatief snel op je af komen. Hoewel een hond van zes of zeven soms nog tien jaar mee kan! Maar het mooie van dat besef is ook, dat je elk moment met deze hond meer dan de moeite waard zult maken!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl