“Er wordt nu vrijwel wekelijks een waarneming van een wolf gedaan, de meeste meldingen komen uit Gelderland,” dat zegt ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz (ARK). Donderdagochtend zou er nog een wolf gezien zijn op de Veluwe.

Wolf
©Wikipedia

De meeste waarnemingen worden op de Veluwe gedaan, hier heeft Linnartz geen verklaring voor. Jaarlijks komen er maar enkele meldingen uit Limburg, Drenthe en Noord-Brabant. Over de meest recente melding durft Linnartz geen zekerheid te geven:

“Zelfs al waren er foto’s gemaakt dan nog valt het moeilijk te zeggen of het een wilde wolf, wolfshond of tamme kruising betreft.”

Een wilde wolf is te herkennen aan zijn witte snuit, borstelige staart en donkere, zadelachtige tekening op zijn rug. De in augustus gedane melding in de Gelderse Poort bij Duiven acht Linnartz wel betrouwbaar. “Er deden toen namelijk meerdere mensen onafhankelijk van elkaar melding, ondersteund met foto’s.”

Mocht er echter daadwerkelijk een wolf in Nederland rondlopen dan betreft dit een jong, zwervend exemplaar zonder vast territorium. Duitsland en Frankrijk herbergen namelijk, naast een aantal roedels, ook tientallen jonge, zwervende wolven.

Audiofragment, Leo Linnartz aan het woord voor Omroep Gelderland.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils