Nieuw-Zeeland is van plan alle onnatuurlijke roofdieren in het land uit te roeien in een poging kiwi’s en andere beschermde vogelsoorten veilig te stellen. Dat houdt in dat alle ratten, possums (voskoesoe), fretten, hermelijnen en wilde katten, die destijds door mensen zijn geïntroduceerd en verantwoordelijk zijn voor de dood van miljoenen vogels per jaar, zullen worden gedood.

roofdieren
Overstekende kiwi’s! | Foto: QFSE Media/Wikimedia / FreePhotoGallery

Nieuw-Zeeland is het eerste land ter wereld dat de beslissing heeft genomen alle door de mens geïntroduceerde roofdieren tegen 2050 uit te roeien. Het land trekt 28 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar uit om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen: Predator Free New Zealand Ltd. Dit bedrijf moet ervoor zorgen dat Nieuw-Zeeland tegen 2050 roofdier-vrij is.

Het enorme project zal inhouden dat er nieuwe methoden gevonden moeten worden om de dieren te verdelgen, hoewel bestaande methoden, zoals roofdier werende hekken en pesticiden, ook ingezet zullen worden. Het is de bedoeling dat tenminste één rovende zoogdiersoort in 2025 totaal uitgeroeid is.

Geen natuurlijke vijanden
Voordat mensen in Nieuw-Zeeland arriveerden, was het land rijk aan vele verschillende plant- en diersoorten, die geen natuurlijke vijanden kenden. De introductie van de Polynesische ratten en honden door de Māori, gevolgd door de introductie van verschillende zoogdieren door de Europeanen voor de jacht, hebben ervoor gezorgd dat een groot gedeelte van de Nieuw-Zeelandse inheemse diersoorten is uitgestorven of zeer bedreigd is. Conservation Minister Maggie Barry verklaart:

“Nieuw-Zeelands unieke inheemse dieren en planten staan centraal in onze nationale identiteit. Miljoenen jaren zijn ze geëvolueerd in een wereld zonder zoogdieren en daardoor zijn ze extreem kwetsbaar voor geïntroduceerde roofdieren.”

Uitzondering
Hoewel het niet mogelijk is om Nieuw-Zeeland in dezelfde ecologische staat te krijgen als van vóór de komst van de mens, is men er wel van overtuigd dat het uitroeien van de roofdieren een stap in die richting is. Er wordt echter wel één uitzondering gemaakt: huisdieren en mensen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor