Een noordwesterstorm heeft de Canadese landbouw grote schade toegebracht. Door het gevolg van de overstromingen zijn duizenden boerderijdieren verdronken en zitten nog meer dieren vast zonder voedsel en vers drinkwater.

overstromingen
Duizenden dieren dood door overstromingen in Canada | Foto: Pixabay

Duizenden dieren verdronken

In de afgelopen dagen zijn grote delen van West-Canada’s British Columbia en de staat Washington in de Verenigde Staten geteisterd door stortregens. In sommige gebieden viel in twee dagen tijd meer dan een maandelijkse hoeveelheid aan regen. Als gevolg hiervan veroorzaakten overstromingen en modderstromen dat autowegen compleet werden weggeslagen. Verder moesten duizenden mensen worden geëvacueerd. Minstens een persoon is omgekomen en verscheidene zijn als vermist opgegeven. Volgens de boerenorganisaties omvatte een evacuatiebevel voor het gebied Sumas Prairie de volgende boodschap:

 “121 melkvee- en pluimveebedrijven moeten worden geëvacueerd.”

Veel van de boerderijen bevinden zich in Sumas Prairie, een laaggelegen vruchtbaar stuk land dat is ontstaan door het droogleggen van een meer, bijna een eeuw geleden. Duizenden boerderijdieren zijn omgekomen en nog veel meer dieren zitten vast door de overstromingen. Deze slachtoffers hebben bovendien dringend voedsel en vers water nodig nadat de noordwesterstorm grote gebieden onder water heeft gezet. Verwoede reddingsoperaties zijn opgestart om het vee dat nog vastzit op de ondergelopen boerderijen, te kunnen redden. De luchtfoto’s tonen aan dat  verschillende schuren zijn overspoeld door overstromingswater. Boeren en bewoners probeerden met alle macht hun dieren te redden voor het stijgende water. Met motorboten en jetski’s werden de koeien één voor één naar hoger en veilig gelegen gebieden gesleept. Nog steeds hebben veel dieren acute hulp nodig.

Bevel genegeerd

Plaatselijke functionarissen pleiten dat ongeveer 300 mensen het bevel hebben genegeerd. Henry Braun, de burgemeester van Abbotsford gaf hierop als reactie: “Als u nog steeds op Sumas Prairie bent, moet u vertrekken. Ik weet dat het moeilijk is voor boeren om hun vee achter te laten, maar het leven van mensen is op dit moment belangrijker voor mij dan het vee of kippen.”

Volgens Braun is het nu nog te vroeg om te zeggen hoeveel dieren er zijn gestorven. Een helikoptervlucht gaf een trieste beeld over de gevolgen van de storm. Beelden van bijvoorbeeld schuren die half onder water staan.  Waarschijnlijk hebben de dieren die daar verbleven, het niet overleefd.

Hartverscheurend

Ongeveer negenduizend koeien waren er gehuisvest op de zestig melkveebedrijven die getroffen waren door het evacuatiebevel voor Sumas Prairie, aldus Holger Schwichtenberg, voorzitter van de BC Dairy Association. Toen het nieuws over het evacuatiebevel bekend werd, hebben de melkveehouders de handen ineengeslagen om de verliezen te beperken, aldus Schwichtenberg:

“Talloze boeren met vrachtwagens en trailers zijn begonnen vee uit de getroffen gebieden te vervoeren naar boerderijen zoals de mijne. Wij zitten op een veilige plek, dus er zijn veertig koeien bij ons afgeleverd.”

Hij kon niet zeggen hoeveel koeien naar hoger gelegen gebieden waren gebracht of hoeveel er waren achtergebleven.

Lana Popham, minister van Landbouw van Brits-Columbia heeft twee dagen contact gehad met de getroffen boeren via videogesprekken:

“De storm heeft een belangrijk deel van de landbouwgrond in de provincie getroffen dat een crisis in het dierenwelzijn veroorzaakt. Er zijn waarschijnlijk honderden boerderijen getroffen door de overstromingen. Sommige staan nog onder water, andere staan op het droge en zijn er duizenden dieren omgekomen. Nog steeds zijn er dieren die zich in een moeilijke situatie bevinden en zullen er meerdere euthanasiegevallen komen. Maar er zijn ook dieren die het overleefd hebben en die in de komende 24 uur dringend voedsel nodig hebben.”

Ambtenaren raceten om routes uit te stippelen in de onbegaanbare gebieden om de dierenartsen bij de gestrande dieren te krijgen, aldus Popham:

“Sommigen van hen verblijven in hun schuren, en sommige van hun schuren zijn overstroomd en je kunt zien dat de dieren zijn overleden. Sommige boeren hadden hun koeien uit het water gesleept, maar de geredde dieren waren er niet goed aan toe. Ik kan u ook vertellen dat veel boeren hebben geprobeerd om dieren te verplaatsen en vervolgens weg moesten lopen omdat de wegen onder hen verdwenen. Het is hartverscheurend.”

Klimaatcrisis

De krachtige storm komt minder dan zes maanden nadat British Columbia werd overspoeld door recordhoge temperaturen die aan meer dan 500 mensen en miljoenen dieren het leven kostte, en leidden tot fikse bosbranden die een hele stad in as hebben gelegd. Schwichtenberg reageert op deze gebeurtenis:

“We hebben de hele zomer een warmtekoepel en een droogteperiode meegemaakt en nu krijgen we de keerzijde.”

Ruim 1 miljard zeedieren levend gekookt door hittegolf Canada

Afgelopen zomer is het zuiden van Nederland ook opgeschrikt door overstromingen met strekkende gevolgen voor mens en dier die zijn weerga niet kent. Door de uitstoot van broeikasgassen wordt de aarde steeds warmer en warmer. Steeds vaker krijgt de wereld last van extreem weer. Denk aan bijvoorbeeld meer stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden. Dit heeft grote gevolgen voor mens en ook  voor dier, natuur en milieu. Bovendien is Nederland extra kwetsbaar voor overstromingen omdat dit land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Ook kan klimaatverandering leiden tot een tekort aan drinkwater of voedsel door onder ander het mislukken van de oogst vanwege de extreme weersomstandigheden. Klimaatcrisis (k)raakt de hele wereld.

Miljoenen dieren omgekomen tijdens overstromingen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman