De stroper die in 2015 in het Kruger National Park een neushoornwijfje en haar jong doodde is door het regionale hof van Mhala in Zuid-Afrika voor 37 jaar achter de tralies gezet. De 35-jarige Norman Khoza werd  bovendien veroordeeld voor het feit dat hij illegaal in Zuid-Afrika verbleef, en voor nog eens 8 stroop- en vuurwapengerelateerde delicten.

stroper
Stroper in Zuid-Afrika veroordeeld tot 37 jaar gevangenisstraf | Foto: Pixabay

De National Prosecuting Authority of South Africa (NPA) – het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie – legt in een verklaring op Facebook uit dat Khoza in maart 2015 werd gearresteerd in het Kruger National Park nadat een parkranger neushoornkarkassen had gevonden en de sporen van de stroper had gevolgd.

https://www.facebook.com/thenpaofsa/photos/a.438225049544211/2610790058954355/?type=3&theater

Voldoende bewijs

Gedurende het proces hield de stroper zijn onschuld vol, maar de staat had voldoende bewijsmateriaal ontvangen van de rangers en de rechercheur die de zaak had onderzocht, waaronder DNA-bewijs van de drie hoorns die in Khoza’s bezit werden aangetroffen.

Diverse belastende factoren

Bij het pleidooi richtte de staat zich tot het hof en benadrukte de bedreigde toestand van de neushoorns en de immense werklast waar de rangers mee moeten omgaan. Ook de schadelijke gevolgen voor de economie, Khoza’s gebrek aan schuldgevoel, de wreedheid en harteloosheid van de moorden, de publieke verontwaardiging en de roep om gerechtigheid voor de neushoornmoeder en haar jong werden meegewogen.

Hof is stem van het dier

Bij het uitspreken van het vonnis hield de rechtbankvoorzitter rekening met alle relevante factoren en gaf hij aan dat de rechtbank ‘in dienst staat van de gemeenschap en de stem is van dieren die niet voor zichzelf kunnen spreken’. Het Openbaar Ministerie was erg blij met het vonnis. ‘Stroperij heeft een negatief effect op de lokale gemeenschappen, de wildpopulaties en het milieu,’ zo staat in de verklaring te lezen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Anne Douqué