Godzijdank is het weer voorbij: Oud en nieuw en al die dagen van geknal er om heen. Op Oudjaar lag ik de mensheid hatend, terwijl andere mensen elkaar kussend een gelukkig nieuwjaar wensten, op mijn bed met een doodsbange trillende hond onder het bed en de radio op zijn hardst aan, om toch nog enigszins te trachten alle oorlogsgeweld klinkende knallen buiten te sluiten. Wat niet lukte…

vuurwerk
Wie van dieren houdt steekt geen vuurwerk af | Foto: Dierenbescherming

De kippen en de konijnen in mijn tuin had ik al eerder gevangen en in hun hokken opgesloten, hopend dat er geen rotje of vuurpijl op een hok zou vallen en vurig hopend dat zij het allemaal zouden overleven.

Ik woon in Amsterdam en daar kon je dit jaar een vuurwerkvrije zone aanvragen. Dat klonk hoopvol, maar… dan moest je wel de hele buurt mee krijgen en dus erg sociaal en gezien zijn. Het risico dat het tegen je gaat werken en er juist pesterijen en extra vuurwerk voor je deur door gaan komen is zeker niet uitgesloten. Bovendien zou er geen enkele vorm van handhaving zijn, dat moesten de buurtbewoners zelf maar doen.

Hoe kan het toch dat de ene mens feest viert terwijl dat zo ten koste gaat van de feestvreugde van andere mensen en dieren? Is dat wel eerlijk? De dag die een viering van een nieuw jaar inluid is voor mij en vele anderen de hel op aarde. Mensen vluchten hun huis uit naar een afgelegen camping om hier niet aan blootgesteld te worden of vluchten zelfs naar het buitenland waar vuurwerk is verboden. In feite duiken deze mensen onder. Maar er is ook nog een hele groep die dat niet kan. Sommige mensen doen hun dieren daarom in pension, zodat de angst iets minder zal zijn, al moeten ze dan noodgedwongen hun dier juist in de steek laten.

vuurwerk
Geknal van vuurwerk is een hel voor dieren | Foto: FreeUsePhotos/flickr

Vier dagen van te voren begon dit jaar de verkoop van vuurwerk. Vuurwerk dat pas afgestoken mocht worden op 31 december van 18.00 uur in de middag tot 2 uur in de nacht. Hoe achterlijk is onze overheid: denken zij werkelijk dat men zich daaraan houdt om al die vier dagen geen vuurwerk af te steken? Op vrijdag 28 december was het op oorlogsgeweld lijkende geknal in mijn buurt al niet meer te harden. Het leken wel bommen die ontploften voor mijn huis. Mijn hond kreeg er een epileptische aanval door. Woedend belde ik de politie met het verzoek tot handhaving. Die ochtend daarna werd ik teruggebeld door een agent die constateerde dat er niks met mijn klacht gedaan was: “Er zijn geen extra agenten die we hierop kunnen inzetten. Het beste is als u gaat klagen bij de gemeente” .

En hoe zit met met al die dieren die ieder jaar niet weten wat hen overkomt? Niet alleen al die doodsbange honden en katten, maar ook alle in het wild levende dieren en vogels. Weerradarbeelden van De Bilt laten zien dat met  Oud en Nieuw miljoenen vogels in paniek opschrikken.  Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op die totaal in paniek een half uur of langer op 500 meter hoogte in de lucht blijven vliegen. Deze vogels ondervinden hierdoor enorm veel stress en verbruiken veel energie die ze in de koude winternachten wel voor iets anders kunnen gebruiken. Bovendien kunnen niet alle vogels in het donker navigeren en komen door de blinde paniek in botsing met gebouwen en hoogspanningskabels.

vuurwerk
Vogels kiezen uit angst massaal het luchtruim | Foto: publiek domein

Ook ten tijde van de vogelgriep barstte in de afgelopen jaren het vuurwerk gewoon los, dit terwijl watervogels als de veroorzakers gezien werden. Er werden in opdracht van de overheid vanwege de vogelgriep honderdduizenden dieren preventief gedood, er kwamen vervoersverboden en een jachtverbod. Maar dat door het vuurwerk veel stress en angst werd veroorzaakt  bij vogels en er daardoor grote kans was op enorme verspreiding van de vogelgriep, daar maakte niemand van de overheid zich druk om…

Onlangs maakten raadsleden van de gemeente Amsterdam zich nog druk om het feit dat bezoekers in Artis in de openbare ruimte nog mogen roken. Dat zou slecht zijn voor de kinderen… De hypocrisie ten top als je bedenkt hoeveel vervuiling er met het jaarlijkse vuurwerk de lucht in gaat. Onze overheid zegt dat we duurzaam moeten gaan worden vanwege de CO2 uitstoot en onze woningen moeten daarom allemaal van het gas af en houtkachels moeten verboden worden. Maar de enorme hoeveelheid schadelijke gifstoffen die alles weer te niet doet mag men gewoon met Oud en Nieuw in de lucht afsteken.

vuurwerk
Een enorme hoeveelheid schadelijke gifstoffen | Foto: publiek domein

En dan heb ik het nog niet eens gehad over al die vluchtelingen  die getraumatiseerd zijn door een oorlog. Als dit knalgeweld al bij mij zoveel oorlogsgeweld oproept, hoe moet het dan zijn voor hen die dat echt hebben meegemaakt?

‘Geef het volk brood en spelen’, lijkt onze overheid gemakshalve slechts te denken. Daarmee geen rekening houdend met de enorme milieugevolgen, het dierenleed en de grote groep burgers, dierenvrienden, artsen, politie en de onderzoeksraad van de veiligheid die aandringen op een verbod. Twee doden, weer een heleboel gewonden, een enorme hoeveelheid angst, een heleboel milieuschade, geweld tegen hulpverleners, een enorme hoeveelheid dierenleed en een enorme schadepost die wij allemaal ongewenst moeten dragen, het is blijkbaar allemaal nog steeds niet genoeg voor onze overheid.

Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp