Stichting VIER VOETERS gaat twee beren redden uit Albanië. Zij hebben dringend een nieuw thuis nodig. De beren leven momenteel onder erbarmelijke omstandigheden in een mini-privédierentuin, die deel uitmaakt van een restaurant in de Albanese stad Shkoder. Momenteel bekijkt VIER VOETERS of de restaurantberen gehuisvest zullen worden in een van de eigen Europese reservaten, of bij een partnerorganisatie.

restaurantberen
Foto: © VIER VOETERS

De twee twaalfjarige dieren hebben dringend een nieuw thuis nodig. Toen ze aankwamen bij de particuliere dierentuin, waren het nog welpjes. De naamloze beren leven al in hun hele leven in een sombere metalen kooi van slechts 60 vierkante meter groot. Ze kunnen nauwelijks bewegen, worden iedere dag blootgesteld aan weer en wind en krijgen geen enkele afleiding. Volgens de eigenaar komen de dieren uit het wild en zijn hun moeders het slachtoffer geworden van stropers. De eigenaar beweert dat hij de welpjes enkel had meegenomen, omdat ze alleen niet zouden overleven.

restaurantberen
Foto: © VIER VOETERS

Privédierentuin sluit eindelijk de deuren
Wegens toegenomen kritiek van gasten en toeristen, heeft de eigenaar eindelijk besloten om zijn mini-privédierentuin te sluiten. Eind 2018 werd VIER VOETERS ingeschakeld om de zorg voor de beren over te nemen. Dit zal spoedig gebeuren. Momenteel bekijkt de stichting welk reservaat het meest geschikt is voor de dieren en wordt het transport voorbereid. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS:

“Het organiseren van een internationaal transport voor wilde dieren is een enorme logistieke uitdaging. Dat neemt niet weg dat VIER VOETERS er alles aan doet om de beren spoedig een nieuw onderkomen te bieden, waar ze eindelijk een beerwaardig leven kunnen leiden.”

restaurantberen
Foto: © VIER VOETERS

Campagne Zieligste beren
Veel beren in Europa leven in verschrikkelijke omstandigheden. Ze dienen als toeristische attractie of ‘lokkertje’ terwijl ze gevangen zitten in kleine metalen kooien naast restaurants of hotels. Zowel fysiek als mentaal zijn deze ‘restaurantberen’ er slecht aan toe. VIER VOETERS voert de internationale campagne ‘Saddest bears‘ (Zieligste beren) en wil hiermee een einde maken aan deze gruwelijke uitbuiting van beren. Zo ook in Albanië.

restaurantberen
Foto: © VIER VOETERS

In maart 2016 ondertekenden VIER VOETERS en het Albanese Ministerie van Milieu een overeenkomst (‘Memorandum of Understanding’) met als doel gezamenlijk een diervriendelijke en duurzame oplossing te vinden voor de vele Albanese beren die in rampzalige omstandigheden worden gehouden. Sindsdien zijn er al bijna dertig beren gered; zes van deze beren leven in VIER VOETERS’ reservaten in Duitsland, Kosovo en Bulgarije.

Bron: