Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van foie gras. Verder stoppen 13 supermarkten in Italië met de verkoop van dit product. De EU beschouwt de paté als schadelijk vanwege de dierenmishandeling die er achter schuilt.

foie gras
Verenigd Koninkrijk verbiedt foie gras | Foto: Pixabay

Dwangmatige vervetting

Foie gras ofwel vette eenden- of ganzenlever is een prijzige culinaire specialiteit. De luxe paté is volgens velen een echte delicatesse. Een eendenlever geserveerd als foie gras weegt namelijk minstens 300 gram en een ganzenlever tenminste 400 gram, maar het gewicht neemt vaak toe tot wel 1300 gram. Dit is bijzonder gruwelijk, want van nature weegt zo´n lever maar 120 gram.
Eenden en ganzen zitten klem in veel te kleine hokken waar ze geen bewegingsruimte hebben en krijgen een trechter met een metalen buis van 40 cm in hun snavel gestoken. Meerdere keren per dag krijgen de dieren op deze manier gedwongen maizena met varkensvet toegediend. Om braken tegen te gaan, krijgen ze een elastiek om de hals gebonden. De dieren lijden aan zware ademhalingsproblemen en intense leverpijn.

Lord Goldsmith, minister van dierenwelzijn in het Verenigd Koninkrijk:

“Foie gras is ondraaglijke wreedheid. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand er nog van kan genieten na het zien van het productieproces.”

Verbod

In een rapport van het Wetenschappelijk Veterinair Comité van de Europese Unie is leververvetting als schadelijk voor het welzijn van dieren geacht en daarom verboden. Een uitzondering op deze wet staat enkele landen in Europa toe foie gras te produceren. Nederland en andere Europese landen importeren vervolgens deze producten.

Dertien grote supermarkten in Italië hebben aangegeven de stoppen met de verkoop van deze geïmporteerde producten, waardoor de luxe paté bijna niet meer verkrijgbaar zal zijn. Ook het Verenigd Koninkrijk stopt met de import ervan. Het land importeert jaarlijks ongeveer 200 ton foie gras. Na een uitvoerige en succesvolle campagnevoering door dierenrechtenorganisaties, zal er na Brexit een nieuwe wet in werking treden. Voortaan zal ook de import van de zogenaamde delicatesse illegaal zijn.

Woordvoerder van het ministerie van milieu, voeding en landelijke zaken:

“Nu onze toekomstige relatie met de EU tot stand is gebracht, overweegt de regering andere maatregelen die zij zou kunnen nemen met betrekking tot foie gras.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools