Een forse partij neushoornhoorns is zondag op het internationale vliegveld Tân Sơn Nhất in beslag genomen door de douane. De zeven hoorns wogen bijna vijf kilo en werden aangetroffen in de bagage van twee passagiers die uit Afrika kwamen.

neushoornhoorns
Neushoornhoorn zou volgens traditionele Chinese geneeskunde ziektes genezen | Foto: Pixabay

Doodvonnis
De neushoornhoorns die de douane van de luchthaven van Ho Chi Minhstad aantrof, waren door de smokkelaars verstopt in luidsprekers. Helaas levert de verkoop van deze hoorns enorm veel geld op, wat de illegale handel zeer lucratief maakt en het doodvonnis betekent voor vele neushoorns. De waarde van deze zeven hoorns wordt geschat op zo’n € 251.000,- De smokkelaars zullen worden vervolgd.

100 kilo hoorns in Hanoi
Vorige maand werd in Hanoi een enorme partij hoorns van maar liefst 100 kilo aangetroffen in bagage, ook uit Afrika. Op de luchthaven Noi Bai vonden de douane en de anti-smokkelbrigade een tweetal koffers, afkomstig uit het Keniaanse Nairobi. Omdat informatie over de ontvangers van deze bagage en het gewicht ervan ontbrak, werden de beambten achterdochtig en controleerden de koffers. Hierdoor troffen ze de hoorns aan.

Daling van 95 procent
Neushoornhoorn bestaat uit keratine, net als haar en nagels. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou de hoorn een geneeskrachtige werking hebben, en bijvoorbeeld kanker genezen, maar dit is onwaar. Wat wel een feit is, is dat de handel in neushoornhoorns jaarlijks aan vele dieren het leven kost. Sinds 2007 stijgt het aantal gestroopte neushoorns enorm door de vraag uit China en Vietnam, vooral de laatste jaren worden gigantisch veel neushoorns gedood. Er zijn nog maar zo’n 25.000 wilde neushoorns over, een daling van 95 procent ten opzichte van veertig jaar geleden. In Zuid-Afrika komen veruit de meeste neushoorns voor, zo’n 20.000 dieren. Door het tempo waarin de dieren worden gedood, is de kans groot dat ze binnen tien jaar uitsterven, als aan de stroperij geen einde komt.

Bron Viet Nam News © Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.