Groot-Brittannië kampt al enige tijd met ernstige overlast van een ongekende hoeveelheid water door stormen en regen. In diverse delen van Engeland en Wales staan grote gebieden blank. Een drama voor veel mensen, hun huisdieren en vee, maar ook de wilde dieren worden zwaar getroffen.

overstromingen
Van verdrinkingsdood geredde dassen onder warmtelamp |Foto ©Secret World Wildlife

Dieren als dassen, vossen, mollen en egels, maar ook wormen, kevers, rupsen en hommels sterven door de enorme wateroverlast. De gevolgen voor de voedselketen zijn dan ook groot.

‘Het zal een tijdje duren voor we een duidelijk idee hebben van de impact van de overstromingen op de populaties wilde dieren, maar het ziet er ernstig uit,” aldus Mark Jones, Humane Society International.

Dierenhulporganisaties hebben het druk, ze doen wat ze kunnen om dieren die moeten vluchten voor het water te redden en op te lappen. Vorige week reageerden medewerkers van Secret World Wildlife direct op een melding over vier dassen die ingesloten waren door het water. Eerst verloren ze de dieren uit het oog, maar bij een tweede poging lukte het ze met een boot de dassen te bereiken. Helaas zwommen er twee weg: deze konden ze niet meer vinden, de dieren hebben het waarschijnlijk niet gered. Twee andere dassen lieten zich gelukkig aan boord tillen. Ze waren doorweekt, uitgehongerd en uitgeput, maar zijn nu herstellende.

Ook de oprichter van de Secret World Wildlife in Somerset, Pauline Kidner, maakt zich grote zorgen:

‘Omdat er zo weinig voedsel beschikbaar zal zijn, betekent dit de rest van het jaar een enorme daling in de overlevingskansen van wilde dieren.

De ravage die stormen en overstromingen aanrichten, is niet alleen dramatisch op de korte termijn. Ernstig vervuild water met chemicaliën van industriegebieden en pesticiden spoelt over landbouwgrond en natuurgebieden. Veel wilde dieren zijn verdronken en overlevenden kunnen alsnog sterven door vervuiling. Ook vee dat graast op gebieden die nu overstroomt zijn, kunnen gevaar lopen.

Zelfs bommen uit de Tweede Wereldoorlog, die al die tijd onder het zand verborgen laten, zijn op diverse stranden aangetroffen. Er wordt nog meer slecht weer voorspeld en men maakt zich zorgen dat in de oevers van de Thames begraven explosieven van de Luftwaffe ook bloot komen te liggen.

Bronnen: Wester Daily Press, the Independent, Daily Mail ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde