Aan de vooravond van de G20-top in Italië op 30-31 oktober roept dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (WAP) de wereldleiders op om een einde te maken aan de gruwelijke handel in wilde dieren. Vorig jaar werd deze oproep, gesteund door een miljoen handtekeningen van wereldburgers, compleet genegeerd door de wereldleiders.

Oproep aan G20: Maak een einde aan de handel in wilde dieren #EndWildlifeTrade
Oproep aan G20: Maak een einde aan de handel in wilde dieren #EndWildlifeTrade | Foto: screenshot video World Animal Protection/YouTube

Samen met de internationaal geprezen filmmaker Aaron Gekoski komt de organisatie met een video-oproep aan de G20-leiders om zich te verbinden tot een wereldwijd verbod op de handel in wilde dieren. Het thema van de G20-top dit jaar is: ‘People, Planet and Prosperity’ (vertaald mensen, planeet en voorspoed/welvaart). De handel in wilde dieren bedreigt alle drie deze pijlers. Het heeft direct impact op miljarden dieren die uit hun habitat worden gerukt, op de biodiversiteit, de menselijke gezondheid, op mondiale en lokale economieën en op onze planeet.

Oproep aan G20: Maak een einde aan de handel in wilde dieren #EndWildlifeTrade
#EndWildlifeTrade | Foto: screenshot video World Animal Protection/YouTube

Miljarden dieren als koopwaar

Als de G20-leiders samenkomen in Italië leven miljarden (!) wilde dieren over de hele wereld in een voortdurende nachtmerrie. Deze meedogenloze industrie houdt dieren gevangen in krappe kooien onder smerige omstandigheden. Ze worden behandeld als koopwaar, niet als levende wezens die angst en pijn ervaren. Eenmaal verkocht worden ze gehouden voor entertainmentdoeleinden, als statussymbool, omdat ze een ‘delicatesse’ zijn of iets zouden genezen. Of het wordt een accessoire.

 

#EndWildlifeTrade

In het korte filmpje worden de wereldleiders opgeroepen een einde te maken aan deze wrede uitbuiting van wilde dieren. Laat wilde dieren in het wild!
.

Broeinest volgende pandemie

De geprezen milieu-fotojournalist Aaron Gekoski wijdt zijn leven aan het beëindigen van de uitbuiting van wilde dieren. Onderweg is hij getuige geweest van vreselijk dierenleed, dat hij heeft vastgelegd. De boodschap van de korte film is, dat het lot van dieren en mensen in de handen ligt van de G20-leiders. Zij kunnen een einde maken aan het enorme lijden van deze dieren, de verwoestende impact op de planeet én tegelijkertijd de volgende pandemie voorkomen. Want inmiddels weten we allemaal dat de handel in wilde dieren een broeinest en netwerk kan vormen voor het overbrengen van gevaarlijke besmettelijke ziekten.
.

Dr. Goodall: onze relatie met dieren moet veranderen ter voorkoming van volgende pandemie

Stem van de burgers door G20 compleet genegeerd

Toen de pandemie vorig jaar de wereld in haar greep hield, verzamelde World Animal Protection wereldwijd meer dan een miljoen handtekeningen, waarin werd geëist dat de wereldleiders – die zich toen opmaakten voor de G20-top in Saudi-Arabië – zich zouden buigen over het grote risico van de handel in wilde dieren voor toekomstige pandemieën. Maar ondanks een miljoen handtekeningen werd er met geen woord over gerept. Dat moet veranderen. De wereldleiders moeten actie ondernemen om een einde te maken aan de uitbuiting van dieren. Want als zij lijden, lijden wij allemaal.

Laat via Twitter je stem horen aan de G20-top met de hashtag #EndWildlifeTrade. Via de Engelstalige website van WAP vindt je ook een optie om tweets te versturen.

Bron:

VN: Wereld niet bezig met redenen ontstaan pandemieën

©AnimalsToday.nl