Vissersboten die zware netten over de zeebodem slepen, stoten evenveel koolstofdioxide (CO2) uit als de volledige luchtvaartindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van 26 zeebiologen, klimaatexperts en economen. De CO2 komt vrij uit de zeebodem in het water en kan de pH-waarde (zuurgraad) van de oceaan verhogen. Ook kan het nadelige gevolgen hebben voor de productiviteit en biodiversiteit van het zeeleven.

Visserij stoot evenveel CO2 uit als de hele luchtvaart
Visserij stoot evenveel CO2 uit als de hele luchtvaart | Foto: publiek domein

Het onderzoek is de eerste studie die de klimaateffecten van vissersschepen met zware netten, ook wel trawlers, aantoont. Daarnaast geeft het ook meer informatie over welke delen van de oceaan moeten worden beschermd met als doel het zeeleven te beschermen en klimaatemissies te verminderen. Op dit moment wordt slechts 7 procent van de oceaan beschermd terwijl dit in ieder geval 30 procent zou moeten zijn.

Voordelen

Volgens de wetenschappers van het onderzoek zou het beschermen van bepaalde gebieden in de oceaan namelijk veel voordelen op kunnen leveren. Het gaat dan om strategisch gekozen gebieden waar grootschalige industriële visserij verboden zou worden. Hiermee zou het zeeleven in bepaalde gebieden weer op kunnen gaan leven. De onderzoekers ontwikkelden een algoritme waarmee zij deze gebieden, die het meeste schade ondervinden door menselijk toedoen, kunnen identificeren.

Werelddag voor het Einde van de Visserij
Intensieve visserij zorgt voor overbevissing | Foto: publiek domein

Het leven in de oceaan neemt al jaren drastisch af door overbevissing en klimaatverandering. dr. Enric Sala, hoofdauteur van het onderzoek zegt tegen de Britse krant The Guardian:

“In deze studie hebben we een nieuwe manier bedacht om de plaatsen te aan te kaarten die – indien sterk beschermd – de voedselproductie zullen stimuleren en het leven in zee zullen beschermen, terwijl de CO2-uitstoot wordt verminderd.”

Nederland grote vervuiler

Ook Nederlandse bodemtrawlers zijn grote vervuilers. Nederland behoort tot de top 10 van landen met de meeste koolstofemissies door bodemtrawlers. Naast Nederland staan ook China, Rusland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Kroatië en Spanje in dit rijtje. Volgens Nederlandse vissers beperkt pulsvisserij – vissen met stroomstoten – de bodemschade en de CO2-uitstoot van scheepsmotoren, maar de pulsvisserij is in Europa verboden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom