De gemeenteraad van de Spaanse stad Palma de Mallorca heeft besloten de paardenkoetsen die toeristen door de stad vervoeren te verbieden. Het besluit wordt enkele dagen genomen nadat een koetspaard door de hitte in elkaar stortte in de stad. Het verbod treedt in werking in 2024.

paardenkoetsen
Verbod op paardenkoetsen in Palma de Mallorca | Foto: Pixabay

Dat paarden in elkaar storten tijdens toeristische rondritten, of het slachtoffer zijn van ongelukken met andere voertuigen, gebeurt vaker in Spanje. En op zaterdag 23 juli was het weer zover: een koetspaard viel om tijdens een toeristisch rondritje door het centrum van Palma de Mallorca. Ondanks de waarschuwingen van de overheid voor een extreme hittegolf, werden er toch midden op de dag, in de hete zon, koetsritten aangeboden aan toeristen. Het paard in Palma stortte door extreme uitputting in elkaar tijdens een rondrit. Op beelden is te zien hoe de toeristen in de koets blijven zitten terwijl voorbijgangers hen vragen uit te stappen.

Discussie over paardenkoetsen

De beelden zorgden voor veel commotie in Spanje en heropenden de discussie over het gebruik van paardenkoetsen. Daardoor behandelde de gemeenteraad met spoed een voorstel voor een verbod op de inzet van koetspaarden. De eigenaren van de paardenkoetsen zullen financieel gecompenseerd worden. Bovendien wil de gemeenteraad dat de koetsen voortaan elektrisch zullen rijden. Om dit voor elkaar te krijgen zullen subsidies beschikbaar worden gemaakt. In 2024 moeten alle paardenkoetsen in Palma de Mallorca elektrisch rijden.

Trekpaard stort in elkaar door hitte in Palma de Mallorca

Extreme hitte

Daarnaast is het niet langer toegestaan om koetspaarden aan het werk te zetten bij een weeralarm voor extreme hitte. De zomer is namelijk nog niet voorbij en in augustus kunnen nog zeer hoge temperaturen gehaald worden. Er zijn in Spanje bovendien al drie hittegolven geteld dit jaar. Ondanks de extreme hitte blijven paardenkoetsen in verschillende Spaanse steden voor toeristen beschikbaar. Lokale dierenwelzijnswetten bieden veelal niet voldoende middelen om koetspaarden te beschermen en hun welzijn te garanderen.

De Spaanse partij voor de dieren PACMA is een petitie gestart om de gemeenteraad van Sevilla te bewegen het voorbeeld uit Palma de Mallorca te volgen. In mei overleed een paard in de zuidelijke stad door hartfalen tijdens de eerste hittegolf die het land teisterde. Enkele dagen later raakte een trekpaard gewond na een ongeluk met een voertuig. Javier Luna, voorzitter van PACMA :

“We willen zichtbaar maken hoe slecht het voor deze dieren is en hoe absoluut onnodig het is om ze te exploiteren, terwijl er duurzame opties zijn die niet leiden tot banenverlies en waardoor toeristen van de stad kunnen blijven genieten.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer