Een aantal varkens in twee Gelderse slachthuizen is in 2020 onvoldoende verdoofd geweest alvorens ze werden geslacht. Dit is gerapporteerd door dierenartsen van de NVWA. Een van de niet bij naam genoemde slachthuizen is het echter niet eens met de wetgeving hieromtrent en vindt het ‘kinderachtig’ dat de NVWA het ‘incident’ in een rapport heeft opgenomen. Een schandalige reactie, vindt Karen Soeters van House of Animals.

Varkens onvoldoende verdoofd in Gelderse slachthuizen
Foto: House of Animals

Een toezichthoudende NVWA-dierenarts op de slachtlijn hoorde in april 2020 dat een varken schreeuwde in de slachthal. Het bleek dat een medewerker niet wist hoe de verplichte na-verdoving moest plaatsvinden. Hij diende de varkens een schok toe tegen de flanken en niet tegen het hoofd, zoals voorgeschreven. In een ander slachthuis zag een NVWA-toezichthouder eind juni 2020 dat drie varkens op de lopende band nog met de ogen knipperden, terwijl ze allang verdoofd hadden moeten zijn. Zij hebben daarna geen na-verdoving gekregen en waren dus nog bij bewustzijn tijdens het slachtproces, tot de dood intrad. De verantwoordelijke medewerker bleek niet eens gediplomeerd te zijn voor het werk. In beide gevallen noteerde de NVWA in het rapport dat er sprake was van:

“…ernstig en vermijdbaar lijden.”

‘Kinderachtig’

In plaats van het boetekleed aan te trekken is het laatstgenoemde slachthuis in de tegenaanval gegaan. De medewerker zonder diploma wordt door de NVWA ‘duidelijk niet vakbekwaam’ genoemd, maar zijn chef vindt het ‘kinderachtig’ dat de toezichthouder hierover een melding heeft gemaakt. Karen Soeters van House of Animals is geschokt door zo veel brutaliteit:

“Ik ben woedend over deze reactie van de chef van het slachthuis. Want om te beginnen: hoe is het mogelijk dat ongediplomeerd personeel dit werk kan doen? Wie heeft er zitten slapen tijdens het sollicitatiegesprek?”

gruwelijke beelden slachthuis Gosschalk
Ook in slachthuis Gosschalk vonden gruwelijke misstanden plaats | Beeld: Varkens in Nood

Onvoldoende verdoofd

Het blijkt dat de ongediplomeerde werknemer nog altijd hetzelfde werk doet, ondanks een aanwijzing van de NVWA dat dit niet mag. Er heeft kennelijk niemand zitten slapen; het gebeurt met opzet. Volgens Karen Soeters is de reactie van het slachthuis tekenend voor de sfeer waarbinnen dierenartsen van de NVWA hun werk moeten doen, want ze worden met grote regelmaat tegengewerkt:

“Er is wetgeving in Nederland die moet garanderen dat dieren die geslacht worden niet onnodig lijden. Om deze reden worden ze verplicht verdoofd met eventueel een na-verdoving, die ook verplicht is. Wanneer dat niet goed gebeurt en dieren onvoldoende verdoofd een afgrijselijke dood tegemoet gaan, en je vindt het ‘kinderachtig’ dat de toezichthouder hierover een melding maakt dan ben je onmenselijk. Wie levende wezens met gevoel en emoties op gruwelijke wijze laat sterven en dat een ‘incident’ noemt is in mijn ogen gewoon een schoft, helemaal wanneer je de betreffende werknemer nu nog steeds hetzelfde werk laat doen.”

Uit alle contacten met klokkenluiders die House of Animals inmiddels heeft gesproken over de werksfeer in slachthuizen blijkt dat er veel intimidatie plaatsvindt, tot agressie aan toe, en dat NVWA-dierenartsen om deze reden vaak hun werk niet op normale wijze te kunnen doen. Ook hebben zij het gevoel niet gesteund te worden door de directie van de NVWA.
.

Karen’s blog: Grove misstanden bij de NVWA, er moeten koppen rollen!

.
Het is de grote vraag hoe het mogelijk is dat er personeel op de slachtlijn staat dat zijn werk niet goed doet, of het niet eens mag doen omdat men niet gediplomeerd is. Karen Soeters:

“Het slachthuis zou – als ik toezichthouder was – de deuren meteen moeten sluiten en ik zou de vergunning voor onbepaalde tijd intrekken, desnoods definitief afnemen. En een chef van een slachthuis die zo reageert mag geen seconde langer meer die functie uitvoeren!”

De NVWA heeft beide slachthuizen een boete gegeven, maar die zijn zo brutaal dat ze ertegen in beroep gaan. Soeters:

“Het is in Nederland mode om alles wat wet is te negeren met populaire opmerkingen, om te proberen het klapvee achter je te krijgen. Dat moet ieder voor zich weten, maar wanneer het welzijn van onschuldige dieren daardoor wordt aangetast dan ben je bij mij – en heel veel anderen – aan het verkeerde adres. Dit moet stoppen!”

Name and shame

In geen enkele publicatie worden de namen van de twee Gelderse slachthuizen genoemd, maar zodra die uitlekken zal AnimalsToday ze direct openbaar maken, zo laat Karen Soeters weten:

“Er worden volgens het CBS in Nederland jaarlijks 16 miljoen varkens geslacht. Wanneer bij wijze van spreken slechts in 1 promille van de gevallen een varken onvoldoende verdoofd zou zijn dan gaat het nog altijd om 16.000 dieren die een gruwelijke dood tegemoet gaan. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen kippen en runderen die mogelijk geslacht worden door incapabel personeel. Wat mij betreft wordt het vanaf nu ‘name and shame’.”

Helaas zijn er afgelopen jaren veel meer van deze gruwelijke zaken geweest en er lijkt niets te veranderen. Uit rapporten die Varkens in Nood opvroeg bij de NVWA blijkt dat van begin 2018 tot en met juni 2019 ook regelmatig ernstige misstanden plaatsvonden tijdens het slachten van varkens.

Heb je meer informatie over deze of andere slachthuizen dan kun je contact opnemen met de redactie van AnimalsToday via: redactie@animalstoday.nl.

Bronnen:

Slachthuis aangeklaagd wegens ernstige dierenmishandeling

Karen’s blog: Mijn aangifte tegen slachthuis Westfort en de NVWA

Karen’s blog: De vuile was van de NVWA stinkt

Karen’s blog: Weer gruwelijke beelden, wat is er met mijn aangifte gebeurd?

©AnimalsToday.nl