Varkens die weten hoe ze een cursor op beeld naar de juiste plek bewegen, met een joystick die ze met hun snuit bedienen: ja, het kan. Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde. Toch houden we de grote meerderheid van deze dieren onder erbarmelijke omstandigheden in veehouderijen en komen ze veelal door vergassing gruwelijk aan hun einde. Intelligente wezens die worden behandeld als zielloze vleeshompen.

Varkens zijn intelligenter dan we dachten
Varkens zijn nog intelligenter dan we dachten | Foto: publiek domein

In veel eerder gehouden onderzoeken is naar voren gekomen dat varkens in staat zijn complexe taken uit te voeren. In het begin van de 20ste eeuw werd bewezen dat ze multiplechoicetests konden oplossen. Bij een onderzoek in 1966 werd bewezen dat varkens helderheid, kleur en ruimte konden onderscheiden.

Varkens zijn intelligenter dan we dachten
Behandeld als zielloze vleeshompen | Foto: publiek domein

Intelligenter dan we dachten

In het nieuwe Amerikaanse onderzoek werden de vaardigheden getest van twee minivarkens, Ebony en Ivory, en twee Yorkshire-varkens, genaamd Hamlet en Omelette. In het magazine Frontiers in Psychology schreven Candace Croney van de Purdue Universiteit in de staat Indiana en Sarah Boysen, dat zij de varkens een videogame lieten zien waarin de dieren de joystick moesten gebruiken om de cursor op beeld te bewegen naar een steeds wijzigend punt op beeld. Als ze de cursor naar het juiste punt bewogen werden de dieren beloond met iets lekkers. De varkens bedienden de joystick met hun snuit. Een complexe taak; de dieren moeten de link begrijpen tussen de bewegingen die ze veroorzaken met de joystick met wat er op beeld gebeurt. En vervolgens de link met wat er op beeld gebeurt met de beloning. Volgens de onderzoekers deden de varkens het niet alleen maar voor de lekkere beloning:

“Hoewel de beloning geassocieerd met de taak zeker een motiverende factor was, bleek ook het sociale contact dat het dier had met zijn trainer heel belangrijk te zijn.”

Sociaal contact met hun trainer

Ook als de apparatuur faalde en er geen beloning werd gegeven gaven de varkens nog steeds de juiste reacties. Zelfs als dat alleen verbaal werd beloond door de trainer:

“Dit kan zijn doordat ze tijdens de training een sterke band ontwikkelden met de onderzoeker.”

Varkens zijn intelligenter dan we dachten
Varkens zijn sociale dieren | Foto: publiek domein

Intelligente wezens vergast

Volgens professor Croney is er waarschijnlijk nog veel meer wat varkens zouden kunnen leren en begrijpen dan wat we ons eerder hebben voorgesteld. Volgens Philip Lymbery, algemeen directeur van Compassion in World Farming CIWF, een organisatie die opkomt voor dieren in de vee-industrie, onderstreept dit onderzoek de noodzaak deze dieren beter te behandelen:

“Dit laatste onderzoek laat zien dat varkens nog intelligenter zijn dan we dachten. Toch houden we de grote meerderheid van deze dieren onder de meest verschrikkelijke omstandigheden op varkenshouderijen. Deze slimme wezens worden gehouden in overvolle, kale stallen, waar ze worden behandeld als zielloze machines. Aan het eind van hun leven worden de meeste van hen vergast met kooldioxide. Een van de meest wrede dodingsmethoden. Dit laatste onderzoek laat zien dat het de hoogste tijd is om het houden van varkens als productiedier moet stoppen en we ze het respect moeten geven dat ze verdienen.”

Bron:

12 bijzondere weetjes over varkens

©AnimalsToday.nl