Denemarken is het vijfde Europese land dat onverdoofde rituele slacht in de ban doet. De beslissing kwam tot stand zonder veel politieke strijd, wat opmerkelijk is.

rituele slacht

Het verbod is niet vastgelegd in een wet, maar wordt geregeld vanuit het ministerie. Slachthuizen konden voorheen ontheffing aanvragen wanneer ze vlees halal of koosjer wilden produceren. Er moet dan direct na het slachtmoment worden verdoofd. Aan die ontheffing komt nu een einde.

Volgens landbouwminister Dan Jørgensen gaat er in de praktijk weinig veranderen. Er werd al jaren nauwelijks gebruik gemaakt van de vergunningsregelingen.

Islamitische en joodse organisaties zijn verbolgen over de beslissing en zeggen een open discussie e missen. De Vereniging van Europese Rabbijnen spreekt over het “verder afbrokkelen van religieuze vrijheden in Europa”. Voorzitter Pinchas Goldschmidt kaart aanstaande maandag “de voortdurende aanvallen op religieuze minderheden” aan tijdens een overleg met de Europese Commissie.

Volgens minister is deze beslissing pertinent geen reactie op de ophef over de doding van giraf Marius, dat leidde tot afschuw en woede van vooral dierenrechtenactivisten.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl