Een opvallend dieren-duo werd 25 januari opgenomen in een asiel in Alberta, Canada. Het ging om een hond en kat die waren afgestaan omdat de eigenaren beseften dat ze hen niet de juiste zorg konden bieden. Opmerkelijk is dat de hond blind is en de kat hem begeleidt. Voor de medewerkers was dan ook meteen duidelijk dat ze een thuis moesten vinden voor de hond en zijn blindengeleidekat, waar ze samen naartoe konden.

Blinde hond en zijn blindengeleidekat geadopteerd
Blinde Spike en blindengeleidekat Max | Foto: Saving Grace Animal Society Facebook

In Alberta kreeg het asiel van Saving Grace Animal Society (SGAS) in januari een telefoontje. Volgens Amanda McClughan, ontwikkelingsdirecteur van het asiel, maakte iemand zich zorgen over een oudere hond en kat die samen buiten sliepen. In Canada kan het, zeker ‘s nachts, behoorlijk koud worden. Het asiel stuurde ter controle een team naar de betreffende locatie. De medewerkers troffen buiten twee dieren aan in een zogenaamde iglo. Het ging om Spike, een blinde hond, en zijn maatje Max, een kat, beiden 8 jaar oud.

Naar het asiel

Na een gesprek met de eigenaren gingen deze akkoord met de overdracht van de dieren aan het asiel. De eigenaren wisten niet of ze de dieren de juiste zorg konden geven en het asiel kon dit wel. Ook kon er gezocht worden naar een geschikt nieuw thuis. Bij de dierenarts werd vastgesteld dat Spike blind was ten gevolge van cataract (staar). Beide ogen zijn vervolgens chirurgisch verwijderd omdat ze pijn deden. Max ontving ondertussen liefde in de kattenkamer van het asiel. Toen het paar weer samen tijd mochten doorbrengen, zei McClughan dat ze konden zien dat Spike constant Max opzocht. De dieren waren hun hele leven samen geweest en bleven nu ook constant bij elkaar.
.

Blinde hond en zijn blindengeleidekat geadopteerd

Aangeboden ter adoptie

Nadat Spike was hersteld van zijn operatie werden de dieren aangeboden ter adoptie. Er werd gezocht voor een nieuw thuis waar zowel voor een blinde hond als een kat kon worden gezorgd, waarbij men zich realiseerde dat oudere dieren meer diergeeskundige zorg nodig hebben. Omdat ze Spike en Max niet van elkaar wilden scheiden werden er, ter tegemoetkoming aan de nieuwe eigenaar, alleen adoptiekosten voor Spike gerekend. Via sociale media hoopte het asiel een nieuw thuis voor beide dieren te kunnen vinden.

Blinde hond en zijn blindengeleidekat geadopteerd
Alle huisdieren brengen kosten met zich mee, vaak meer dan men aanvankelijk dacht | Foto: publiek domein

Kosten van een huisdier

Veel mensen realiseren zich vaak niet wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf en zorg voor een nieuw huisdier. Een hond heeft relatief gezien de hoogste kosten van alle huisdieren. Maar ook kleinere dieren hebben kosten waar men niet altijd bij stilstaat, zoals de kosten van een hok, medische zorg, of in geval van nood pensionkosten. Het LICG geeft informatie over onder andere de eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten van een huisdier.

In Frankrijk gaat men inmiddels een stap verder en zullen eigenaren binnenkort een ‘certificaat van overeenstemming’ moeten ondertekenen. Daardoor tonen ze aan dat ze zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden van het bezit van huisdieren. In het certificaat worden waarschijnlijk de verantwoordelijkheden van de eigenaren ten aanzien van de verzorging van het huisdier, de behoeften aan voedsel en lichaamsbeweging en de mogelijke kosten van voedsel en veterinaire zorg vermeld.
.

Fransen moeten certificaat ondertekenen bij aanschaf huisdier

Adoptie van een ouder asieldier

Aan Huffpost vertelde McClughan dat ze mensen aanmoedigt om te overwegen om oudere huisdieren, zoals Max en Spike, te adopteren. Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de medische risico’s of de beperkte tijd die gepaard gaat met het adopteren van een senior huisdier, zegt ze dat het echt de moeite waard kan zijn:

“Oudere huisdieren zijn gewoon zo dankbaar om, je weet wel, een huis hun thuis te kunnen noemen en om een huis te hebben waar men van ze houdt. En het verwennen van een senior huisdier geeft je hart gewoon een geweldig gevoel. Ja, je zal ze mogelijk eerder verliezen dan een puppy. Maar je geeft ze het best mogelijke leven in de laatste paar jaren die ze nog hebben en het is echt het meest lonende dat je voor hen kan doen.”

Blinde hond en zijn blindengeleidekat geadopteerd

Blinde Spike en blindengeleidekat  Max geadopteerd

Op Facebook werd er flink gereageerd op de post over Spike en Max. Uiteindelijk is uit de vele reacties door het asiel een keuze gemaakt. Op 20 februari 2021 liet het asiel via een Facebookpost weten dat Spike en Max zullen worden geadopteerd door een familie in Manitoba, Canada:

“Ons schattige duo is op weg naar hun forever home. Spike en Max zijn officieel geadopteerd en ze zijn op weg naar huis met hun nieuwe mama! Heel erg bedankt aan iedereen die hun verhaal deelde – ze hebben het perfecte huis gevonden, helemaal in Manitoba. We wensen dit adorabele duo veel succes.”

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo