Het aantal bruinvissen in de Oosterschelde neemt toe en de populatie lijkt gezond. Dat was afgelopen weekend de uitkomst van de tiende bruinvistelling. Tijdens het ‘uitkammen’ van de Oosterschelde werden 40 dieren waargenomen, waaronder 3 kalfjes. In 2017 kwam de telling nog uit op 34. Bruinvissen zijn ter plekke live te beluisteren door wandelaars en fietsers.

Bruinvis | Foto: Sebastiaan Koreman/Wikimedia

De bruinvis is een kleine walvisachtigen en ze horen thuis in de relatief ondiepe Noordzee. Qua formaat lijken ze een beetje op dolfijnen, maar ze zijn wat donkerder en hebben een meer afgeronde snuit. Het water van de Oosterschelde is aantrekkelijk wanneer daar voedsel is en weinig vervuiling. De toename van het aantal bruinvissen is dan ook bemoedigend. De bruinvistelling wordt georganiseerd door Stichting Rugvin.

Studio Bruinvis
Niets is zo fascinerend als het idee dat dieren met elkaar communiceren, en dat we steeds meer leren over die ‘gesprekken’ onderling. We kennen allemaal het gezang van de grote walvissen, maar ook bruinvissen zijn vocaal ingesteld. Dat is te horen via de speciale informatiezuil ‘Studio Bruinvis’. Het geluid van de in het zicht zwemmende bruinvissen wordt live overgebracht naar het land, waar wandelaars of fietser ze kunnen beluisteren via een informatiezuil.

De dieren zenden het geluid uit (echolocatie/sonar) om hun weg te vinden, prooien te zoeken en met soortgenoten te communiceren. Zo klinkt bijvoorbeeld een jagende bruinvis:

 

Dit is een rustig zwemmende bruinvis:

 

Dus wie gaat wandelen langs de Oosterschelde bij Zierikzee, Studio Bruinvis is hier te vinden:

bruinvissen
Foto: Studio Bruinvis/Stichting Rugvin

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel