Hond Gus werd aangetroffen met een veter zo stak om zijn nek dat hij in het vlees zat en wonden van 25 kogeltjes uit een luchtdrukwapen, sommigen in zijn huid. Door ontsteking van zijn verwondingen zwol de kop van Gus op tot een ballon. Houston K-911 Rescue (VS) ving hem op en meldt dat er een onderzoek is ingesteld naar ‘wreedheid tegen dieren’.

Gus
Gus | Foto: screenshot video Life Stories Update/YouTube, beeld van Houston K-911 Rescue/Facebook

De kogeltjes, of ‘pellets’ uit een luchtdrukpistool zijn meestal van lood, van het model diabolo met een kaliber van 4,5 millimeter. Ze kunnen zomaar een snelheid hebben van 125 meter per seconde en dat maakt gemene kleine wonden. De kogels zijn giftig (lood) en kunnen makkelijk onder de huid blijven zitten. Dit was ook bij Gus het geval.

Schade
Sommige luchtdrukwapens zijn even krachtig en dodelijk als vuurwapens, maar ook de ‘baby guns’ kunnen buiten veel schade aanrichten. De loden kogeltjes zijn erg vervuilend en kunnen dieren verwonden, die daarna gedoemd zijn om langzaam, pijnlijk te sterven.

Pellets zijn vervuilend en gevaarlijk | Foto: publiek domein

Wonder
De veter om zijn nek zat diep in het vlees gesneden en moest door een dierchirurg verwijderd worden. De zwelling ontstond waarschijnlijk omdat vocht van de ontsteking niet afgevoerd kon worden. Dit heeft zeker een jaar geduurd, aldus een buurtbewoner.

Houston K-911 Rescue noemt het een wonder dat Gus nog in leven was. Hij is opgevangen, geopereerd en maakt het inmiddels veel beter.

Zorgelijk
De wreedheid waarmee Gus is behandeld is buitengewoon zorgelijk, want hij getuigt van een meedogenloos karakter zonder enig respect voor levende wezens. Het is dus zaak dat de dader gevonden wordt, want de kans is groot dat het niet bij Gus blijft.

Er is flink wat geld ingezameld voor de operatie. Het is inderdaad een wonder dat Guis nog leefde.

Meld dierenmishandeling
Opzettelijk wreed gedrag tegen dieren wordt gezien als een indicator die kan leiden tot wreed gedrag tegen mensen. Het is dus in het belang van dieren én mensen dat dierenmishandeling gemeld wordt bij de dierenpolitie, via telefoonnummer 144.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel