Dankzij het project Studio Bruinvis kunnen liefhebbers van deze aandoenlijke zeezoogdieren voortaan luisteren naar de geluiden die bruinvissen maken, in de haven van Zierikzee. Onder een boei in de Oosterschelde is een hydrofoon bevestigd. Het hoogfrequente geluid dat deze onderwatermicrofoon opneemt, wordt via een antenne verzonden naar een zuil aan het havenhoofd. Belangstellenden drukken op de knop en, als ze geluk hebben, horen ze de kleine walvisachtigen met hun kenmerkende klikgeluid communiceren, of een prooi lokaliseren.

Bruinvis | Foto: Yves Adams, Vilda
Bruinvis | Foto: Yves Adams, Vilda

Bruinvishotspot
Het havenhoofd van Zierikzee is niet voor niets uitgekozen voor dit unieke initiatief. Nabij de Zeeuwse stad leven veel bruinvissen, ongeveer dertig dieren. Volgens Stichting Rugvin is het zelfs een van de beste plekken van Nederland en Europa om bruinvissen te zien. Door op een knop van de zuil te drukken, kan men live luisteren naar bruinvisgeluiden (mits er een bruinvis in de buurt is uiteraard) en op de zuil staat informatie over het dier te lezen.

Recreatie en onderzoek
Het idee is om de bruinvissen die in de Oosterschelde zwemmen niet alleen te zien, maar ze ook te laten horen en hierdoor meer betrokkenheid te creëren met de onderwaterwereld. Het project is niet alleen leuk en informatief, maar zal ook worden ingezet voor onderzoek. De zuil wordt daarom in het voorjaar van 2017 uitgebreid met een datarecorder, die zal registreren hoe vaak en op welke momenten bruinvissen in de buurt van de hydrofoon te vinden zijn.
Frank Zanderink van Stichting Rugvin:

“We willen de geluiden opnemen, zodat we kunnen analyseren wanneer en onder welke omstandigheden de meeste bruinvissen bij het havenhoofd zijn. Nu hebben we geen idee of er logica zit in de momenten dat ze hier zwemmen.”

De bruinviszuil in Zierikzee is een samenwerking van Stichting Rugvin, het Wereld Natuur Fonds, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en gemeente Schouwen Duiveland. Onder meer door een crowdfundingactie zijn fondsen hiervoor geworven.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde