In Nieuw-Zeeland heeft een onbekend persoon een pup van een Hooker’s sea lion doodgeschoten. De pup was een van de 11 zeeleeuwen die afgelopen zomer geboren zijn op het zuiden eiland. Ze was nog maar 11 maanden oud.

Hooker's zeeleeuw
Hooker’s zeeleeuw | Foto: Erwin Vermeulen

De pup, Rua genaamd, werd voor het laatst gezien op Allans Beach, op het schiereiland van Otago, bij Dunedin. Het dier kwam volop in het nieuws, doordat de lokale bevolking getuige was van haar geboorte. Een woordvoerder van de Department of Conservation (DOC) Coastal Otago verklaart:

“Het brute en onnodige doodschieten van een weerloos bedreigd inheems dier is een tragedie. Rua was een van de maar 11 zeeleeuwpups die afgelopen zomer op het schiereiland zijn geboren. De impact van haar dood op het herstel van de populatie van de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw moet niet worden onderschat.”

De Hooker’s sea lion – ook wel bekend als een Nieuw-Zeelandse zeeleeuw of Whakahao in Māori – is een van de meeste bedreigde zeeleeuwsoorten ter wereld. Onderzoek heeft uitgewezen dat de grootschalig inktvisvangst de grootste veroorzaker is van het afnemen van de populatie van dit prachtige dier. In 2008 waren er nog maar 9000 Hooker’s sea lions over. Voor het eerst in 150 jaar plant een kleine groep Nieuw-Zeelandse zeeleeuwen zich weer voort op de kust van het Otago schiereiland op het zuidereiland.

De lokale bevolking is geschokt door de dood van de zeeleeuwpup. Op Facebook staan reacties als:

“Waarom? Ze was nog maar een baby.”

Een medewerkster van Elm Wildlife Tours, een organisatie gespecialiseerd in ecotoerisme, verklaart:

“Ik heb haar een week geleden nog gezien voor ons uitkijkpunt. Ze was zo klein en schattig. Ik ben witheet. Ze deed niemand kwaad.”

Het is niet bekend wie de pup heeft doodgeschoten. De DOC roept getuigen op zich te melden bij de politie. Wanneer de dader gepakt en schuldig bevonden wordt van het doden van een dier, kan hem een gevangenisstraf en/of een boete van meer dan NZ$250.000 boven het hoofd hangen.

Bekijk hieronder beelden van Rua van toen ze nog maar twee weken oud was:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.